Magazin

Najčešći kvarovi i problemi iPhone telefona

Istraživanja su pokazala da u Americi više od polovine korisinika mlađe populacije koristi iPhone mobilne telefone, dok i u Evropi postoji velika potražnja za ovom markom.

Situacija je na našem tržištu drugačija najviše zbog finansijskih razloga, o čemu svedoči podatak da je u Srbiji potrebno izdvojiti preko 20% godišnje plate za novi iPhone 14 mobilni telefon.

Pa ipak, mnogi se odlučuju za ove modele telefona zbog:

 • bezbednosti;
 • dugotrajnosti;
 • operativnog sistema;
 • dizajna;
 • dodatne opreme.

U mnogo slučajeva navedeni kvaliteti prevladavaju cenu, te kupcima nije žao da izdvoje i veću kolilčinu novca. Ono što nakon kupovine mnoge brine jesu kvarovi i koliko novca će im oduzeti popravka iPhone telefona.

Rešili smo da se u nastavku detaljnije posvetimo najčešćim kvarovima i problemima, te budućim vlasnicima iPhone mobilnih telefona ukažemo na potencijalne nepogodnosti i damo rešenja.

#1 Crnilo preko celog ekrana – izuzetno iritantna pojava

Verovatno da ne postoji ništa dosadnije nego kada se ceo ekran telefona zamrzne i pojavi crnilo. Postoji mogućnost da se čuje zvuk, ali je reakcija korisnika apsolutno ograničena, dok je kontrola uređaja onemogućena.

Dešava se da ekran pocrni tokom ili pre poziva, kao i nakon ili tokom update-a, dok se razlog za ovu pojavu može pronaći u radu softvera ili hardwer-a.

Za početak uradite stari dobri restart, ali ako to ne uspe, pratite sledeće instrukcije:

 • pritisnite i brzo pustite dugme za pojačavanje zvuka;
 • pritisnite i brzo pustite dugme za smanjivanje zvuka;
 • pritisnite i zadržite spoljašnje dugme za pokretanje telefona, sve dok se ne pojavi Apple logo.

Ukoliko instrukcije odmah ne upale, ostavite telefon na punjaču na pola sata, te sačekajte da se pojavi znak za punjenje telefona.

#2 Brzo pražnjenje baterije – najčešći problem vlasnika

Pražnjenje baterije iPhone mobilnih uređaja verovatno je i najčešći problem sa kojim se susreću vlasnici ovih modela. Primetićete da uvek sa sobom moraju nositi eksterne baterije i dopunjavati energiju svog uređaja čak i tokom regularnog korišćenja.

Evo i nekoliko trikova kako da baterija na vašem iPhone uređaju potraje duže:

 • Proverite koliko aplikacije utiču na potrošnju baterije klikom na Settings>Battery. Obrišite one koje utiču drastično na potrošnju, a ne koriste se, dok za druge možete umanjiti potrošnju dok se ne koriste na sledeći način General>Background App Refresh;
 • Može se desiti i da usluge lokacije utiču na veću potrošnju, što možete sprečiti ovako: Settings>Privacy>Location Services i isključiti ih;
 • Ukoliko telefon automatski nije obavio ažuriranje softwer-a, najbolje je da to uradite ručno na sledeći način: Settings>General>Download&Install.

Produžite životni vek baterije uz ove kvalitetne savete!

#3 Loš Wi-Fi signal posebno smeta ljubiteljima društvenih mreža

U eri društvenih mreža nije lako ostati bez kvalitetnog Wi-Fi signala, kada ponestane sopstvenog interneta za trošenje.

Kako se to ne bi dešavalo, pripremili smo nekoliko rešenja kako da se i sami pobrinete za kvalitetniji signal:

 • Resetovanje podešavanja za konektovanje na Wi-Fi mrežu: Settings>General>Reset>Reset Network Settings, a pre toga obavezno zapišite šifru od mreže;
 • Ukoliko prvo ne upali, imamo spremno još jedno rešenje za kvalitetniji signal kroz resetovanje mreže: Settings>Wi-Fi>klik na i, pa zatim odabir mreže koju želite da obrišete>Forget this Network;
 • Nekada problem ne mora biti do telefona, tako da restartujte ruter ukoliko prve dve opcije ne budu uspele.

#4 Pregrevanje telefona ćete lako primetiti

Usled prekomerne upotrebe telefona i uporednog korišćenja više zahtevnih aplikacija dolazi do pregrevanja koje može uticati na rad telefona.

Evo i nekoliko saveta kako da sprečite pregrevanje:

 • Ne koristite telefon dok se puni baterija. Iako svi imamo naviku da igramo igrice ili proveravamo mreže za vreme dopune energije telefona, ovo može imati samo negativne posledice;
 • Isključite aplikacije koje rade u pozadini, pa tako Bluetooth ili Airdrop uopšte ne moraju biti uključeni kada se ne koriste;
 • Koristite opciju za manju potrošnju energije, pa će i zagrevanje telefona biti manje.

#5 Prekomerno izlaganje tečnostima

Od kada je izašao model iPhone 7, proizvođač je uveo otpornost na vodu do određenog stepena. Međutim, ovo nije potpuna vodootpronost, tako da je potrebno voditi računa da telefon ne bude predugo izložen dodiru sa vodom.

Ukoliko dođe do izlaganja tečnosti, proverite LCI, odnosno Liquid Contac Indicator, koji se nalazi na mestu za SIM karticu. Kada svetli crveno, to je znak da je telefon predugo bio izložen vodi i da mu je potrebna popravka.

Suprotno tome, evo i preporuke kako se ponašati ako je izlaganje tečnosti bilo u kraćem roku:

 • isključite telefon;
 • izvadite SIM karticu;
 • obrišite unutrašnjost telefona;
 • ostavite uređaj da se suši.

Vlasnici bilo kojih telefona moraju voditi računa o izlaganju vodi kao jednoj od najčešćih situacija kada telefon strada, ali je iPhone posebno osetljiv, dok su i popravke naročito skupe.

Noviji modeli iPhone uređaja postaju sve napredniji i otporniji na razne spoljne uticaje i neadekvatno korišćenje od strane vlasnika. Pa ipak, kvarovi i problemi se dešavaju, tako da i sami pripazite i pokšajute da iskoristite savete koje smo vam dali.

Verujemo da će vam pomoći za efikasnije korišćenje telefona i omogućiti manje troškova za popravke. Ukoliko niste sigurni kako da rešite određeni problem, odnesite telefon u provereni servis!

Pročitajte i...