Niške vesti

Nagrađenima po 100.000 dinara

11-januar Tim lekara koji je osnivao kardiohirurgiju u Nišu, Savez izviđača grada Niša, redovni profesor matematike na niškom Ekonomskom fakultetu prof. dr Stojan Bogdanović, akademski slikar i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti Perica Donkov, kao i sin preminulog sportskog radnika i privrednika Petra Seratlića, primili su najznačajnije gradsko priznanje „11. januar“ u Svetosavskom domu u porti Sabornog hrama u Nišu.

Komisija za nagrade dodelila je blagodarnica grada Niša „Sveti Sava“ Fondaciji princeze Katarine Karađorđević.
– U prethodnih šest godina smo se svojski trudili da se u Nišu 15. novembra prošle godine izvede prva operacija na otvorenom srcu. Ovo je važan datum za zdravstvo cele Srbije, ali je najvažnije što smo omogućili stanovnicima jugoistočne Srbije da ne moraju na operativne zahvate da idu u Beograd ili Sremsku Kamenicu. Na ovom prostoru svake godine oko 500 bolesnih mora na operaciju, dok 1.500 doživi infarkt miokarda, a 1.800 pacijenata zbog problema u radu srca mora da bude smešteno u koronarnu jedinicu.

Ne samo što je Ministarstvo zdravlja uložilo više od 100 miliona dinara u nabavku skupe opreme, nego smo morali da obučimo medicinski kadar. Srećna sam što u ime mojih kolega primam ovo najveće priznanje grada Niša – poručila je državna sekretarka zdravlja doc. dr Nevena Karanović primajući nagradu.

Donkov je naglasio da je ova nagrada priznanje svim umetnicima Niša.
– Umetnici retko imaju čast i priliku da primaju najviša gradska odličja. Zato je moja nagrada u stvari nagrada mojoj profesiji i svim kolegama – rekao je Donkov.
Princeza Katarina Karađorđević obećala je da će i dalje njena fondacija pomagati deci, bolesnima i svima koji pate.

Članovi komisije su obrazložili da je tim projekta za osnivanje kardiohirugije u Nišu uradio mnogo za zdravstvo ne samo u Nišu nego i u celoj Srbiji jer je izvedena prva operacija na srcu u Nišu. Gradska organizacija izviđača je obeležila 100 godina postojanja.

Profesor Bogdanović je postao laureat ove nagrade jer je u svom četrdesetogodišnjem radu postigao značajne rezultate u oblasti matematike. Petar Seratlić je dugo godina bio čelnik Rukometnog kluba Železničar, koji je u to vreme bio jako uspešan. Laureati su dobili povelje, statuete „Oslobodioci Niša“ i 100.000 dinara.

Izvor: Blic

Pročitajte i...