Sport

MITIĆ BRANIMIR – MIMI

Ko je ko u Nišu

Mitić Branimir – Mimi (Niš, 18 april 1932), diplomirani gradjevinski inžinjer u penziji je sportsku karijeru započeo u Fiskulturnom domu – Sokolani u Nišu. Kao gimnazijalac poslat je na kurs za rukometne instruktore i sudije koje je 1948. godine organizovan na radnoj akciji Kučevo – Brodica, pa je, kada se vratio s kursa, osećao obavezu da preuzme mere i akcije na formiranju rukometne ekipe u Nišu. Učestvovao je u organizovanju prve rukometne utakmice 1948. godine 27 septembra (gostovanja Dinama iz Pančeva) i bio je u grupi omladinaca koji su inicirali osnivanje 4 rukomrtna kluba. On je, kao instruktor i rukometni sudija , bio u neku rruku garancija da će poslovi oko osnovanja klubova biti realizovani.

Od Sportskog saveza Srbije dobio je novčana srestva i rukometnu loptu, kako bi organizovao prvu rukometnu utakmicu u Nišu sa Dinamom iz Pančeva. Tako je u Niš septembra meseca 1948 godine organizovana prva utakmica koja je imala zadatak da niške omladince praktično upozna sa pravilima rukometne igre. Utakmicu je sudio Gavrilo Gojnić iz Prokuplja (kasnije poznat međunarodni sudija, predsednik RSS, dugo predsednik sudijske organizacije) igrači su dobili uz novčanu naknadu dresove fudbalskog kluba Radnički i ostalu fudbalsku opremu. Zahvaljujući ovoj utakmici več iduće godine na proleće 1949. godine formirane su tri ekipe velikog rukometa Metalac, Budućnost i Dinamo, a omladici koji su odigrali prvu utakmicu 22 jula 1949. godine formirali su RK Železničar.

Mitić Branimir je kao gimnazijalac učestvovao u formiranju svih ovih klubova i posebna zaslugu ima oko organizovanja prvog kursa za rukometne sudije na kome su 9 kandidata položili sudijski ispit kako je formirana opštinska liga mogla da funkcioniše.

Za niške ljubitelje rukometa Mitić Branimir – Mimi je osoba koja je u Niš donela rukometnu loptu sa kojom se preko 60 godina družilo preko 5000 mladih .

Pročitajte i...