Medicina

MIODRAG LAZIĆ

Miodrag Lazić

Rođen je 1955. u Zemunu gdje je završio osnovnu školu. Njegov otac Dragić Lazić, koji je bio oficir JNA, dobija prekomandu za Niš. Porodica njegovog oca je poreklom iz sela Pridjel Donji. U Nišu je završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zapošljava na Hiruršku kliniku Kliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Nakon što se iz Srpskog Sarajeva u februaru 1996. vratio u Niš, Miodrag Lazić je nastavio da radi u Kliničkom centru u Nišu. Postao je načelnik Torakalne hirurgije sa traumatologijom. Kao i načelnik Odjeljenja urgentne hirurške jedinice Kliničkog centra u Nišu.

Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden „Svetog Save“, Vojska Republike Srpske medalju „Milan Tepić“ za hrabrost. 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske dodelio mu je orden „Krst Milosrđa“.

Nakon ratnih godina objavio je i autobiografsku knjigu Dnevnih ratnog hirurga.

Ima sina Peđu i ćerku Ninu.

U Nišu, Inđiji, Brčkom i u naseljima Dobrinja IV i Pridjel Donji u Republici Srpskoj naslikani su murali u čast Lazića.

Preminuo je aprila 2020. godine.

Pročitajte i...