Mediji

MILORAD DODEROVIĆ

Milorad Doderović

je rođen 1953. Godine u Marovcu, opština Medveđa, Srbija.
Novinarstvom se profesionalno bavi od 1978. godine. Prvo u niškom omladinskom glasilu „Zbivanja“, zatim u listu mladih Niša „Grafit“ (u kojem je godinu dana bio i v.d. glodura), a od oktobra 1989. godine je radio u „Narodnim novinama“ kao novinar političke rubrike. Autor je više publicističkih radova, a 1990. godine u izdanju „Gradine“ objavio je knjigu „Kako se dogodio Šolević“, posvećene lideru tadašnjeg srpskog „pokret otpora“ na Kosovu i tribunu „događanja naroda“ krajem osamdesetih.
Zbog intervjua koji je kao v.d. glodura „Grafita“ uradio i objavio sa Momom Kaporom, trajno je 1989. godine zabranjen 101. broj ovog lista.
Bio je ratni reporter „Narodnih novina“ iz Kninske krajine (avgusta) i iz Slavonije u vreme završnih borbi za Vukovar (oktobra) 1991. godine. Neka vrsta novinarske specijalnosti su mu intervjui (objavio ih je preko 200 u „Zbivanjima“, „Grafitu“, „Pressingu“, „Narodnim novinama“), zatim praćenje i komentarisanje višestranačkog političkog života i feljtoni. Godine 1995. u „Prosveti“ objavljuje knjigu „Držim vas za reč“ sa preko 50 intervjua od kojih treba izdvojiti već pomenuti sa Momom Kaporom, Borom Čorbom, Mirjanom Marković, Abdulahom Sidranom, Goranom Bregovićem, Radovanom Karadžićem, Antonijem Isakovićem…
Povodom 50. godišnjice „Narodnih novina“ 18. oktobra 1994. godine uručena mu je prva godišnja nagrada za novinarstvo.
Trenutno radi kao šef niškog dopisništva dnevnog lista „Glas javnosti“ i saradnik australijskog SBS radija.