Niške vesti

Matica srpska u Nišu

matica-srpska U Nišu je otvoreno Društvo članova Matice srpske. Njegov cij je ohrabrivanje samosvesti naroda i širenje uticaja Matice srpske. Baviće se organizaciojm naučnih skupova, promocija knjiga u izdanju Matice srpske, putovanja i drugim aktivnostima. Predsednik Matice srpske, Čedomir Popov, kaže da je danas osnova naše kulture ugrožena od procesa globalizacije i od gubljenja postojanja nacionalne pripadnosti u samom srpskom narodu. Akademik Popov je dodao da ova saradnja nije ranije ostvarena, jer nije bilo inicijative, odnosno Niš do sada nije pokazao interesovanje.

Članovi Matice su zadovoljni inicijativom za proširenje društva i na ovaj deo Srbije. Još uvek nije izvesno gde će biti sedište ovog društva, a oko toga se pregovara sa Univerzitetom u Nišu.

Otvaranju društva članova Matice srpske u Nišu, prisustvovala je delegacija iz Novog Sada. Pored predsednika Čedomira Popova, u Niš su došli i akademici Mate Pižurica i Slobodan Ćurčić. Na sednici je usvojen statut društva i izglasani predsedništvo, članovi upravnog i nadzornog odbora i generalni sekretar.

Pročitajte i...