Kulturna dešavanja

Let iznad kukavičjeg gnezda

let-iznadPredstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ u izvođenju Dramskog studija Devete gimnazije „Mihajlo Petrović Alas“iz Beograda biće izvedena u nedelju, 1. decembra u 17 časova u Pozorištu lutaka.

Produkciju predstave podržali su Američka ambasada u Beogradu i Američki kutak u Nišu zbog čega je ulaz besplatan uz karte koji se mogu preuzeti na blagajni pozorišta.
Više informacija možete dobiti i u Američkom kutku Niš (Obrenovićeva 20, 018/524-583) svakog radnog dana od 8 do 19 časova.

O PREDSTAVI
Postoji li jasna granica između razuma i ludila? Da li je dosta stega laznog morala i da li je pojedinac koji je proglašen ludim, zapravo, najnormalniji u mnoštvu društvene izopačenosti, a da upravo on, svojim ludilom, šalje poruku da je takva izopačenost neizdrživa?

„Let iznad kukavicjeg gnezda“ kao umetnički bum dvadesetog veka, pokušava da nametne ova pitanja kao alarmantna u društvu koje gubi sve dotadašnje vrednosti. Upravo ove poruke, sa stanovišta našeg vremena , postaju još alarmantnije kao eho sveopšteg društvenog kraha, bez nade u oporavak. Baš zato ova priča daje mogućnost kolektivnog buđenja, koje će, barem na tren, nametnuti pitanje svakom pojedincu: Gde plovi ovaj brod?

Likovi:
Sestra Rečid – Maša Kotaranin
Sestra Flin – Jelena Stamenović
Dr Spivi – Nikola Kašić
Voren – Đorđe Dimitrijević
Poglavica – Balša Stevanović
Bili Bibit – Vuko Vukašinović
Dejl Harding – Pavle Musić/Aleksandar Jovanović
Martini – Vuk Đurić
Čezvik – Marko Pavlović
Taber – Miloš Dobrić
Rendl Patrik Mekmarfi – David Jakovljević
Kendi – Nina Lapčević
Sendi – Kristina Filipović

Adaptacija teksta – David Jakovljević
Scenografija i rezija – profesor Dragana Petrović
Šminka – Nina Lapčević
Izrada dekora i rekvizita – Milan Filipović
Umetnička rešenja i stilizacija:
Bojana Đukić, Vanja Cavić, Andrijana Ninković, Jelena Čizmić, Dušica Ristić, Jelena Bukarac, Ana Legeza

Svetlo i muzika – Luka Mačak
Tehnička podrška – Luka Mačak

O DRAMSKOM STUDIJU DEVETE GIMNAZIJE
Dramski studio Devete beogradske gimnazije postoji 5 godina i pravi je primer da još uvek postoje mesta gde mladi mogu da iskažu svoju kreativnost i svoj talenat, kako na polju glume, režije, kostimografije, scenografije ili šminke, tako i na polju organizovanja kulturne manifestacije kakva je pozorišna predstava. Dramski studio je od svog nastanka pod vođstvom profesorke književnosti u Devetoj gimnaziji, Dragane Petrović koja, kombinujući svoje iskustvo i inovacije mladih i kreativnih članova, ostvaruje najbolje rezultate.

Predstave ovog dramskog studija izvođene su na scenama pozorišta u Kragujevcu, Beogradu, Subotici i Novom Sadu, a sa predstavom „Let iznad kukavičijeg gnezda“ prvi put će se predstaviti niškoj publici.

Pročitajte i...