Kultura i umetnost

KSENIJA JANKOVIĆ

Ko je ko u Nišu

Ksenija Janković (Niš, 26. oktobar 1958) je srpska violončelistkinja. Godine 1968. održala je svoj prvi samostalni koncert. Sa jedanaest godina otišla je od kuće u Moskvu, gde je počela da studira. Dobila je potvrdu vrhunske klase, nešto kasnije, na studijama Pijera Funrijea u Ženevi i Andrea Navalde u Detmoldu. 2004. godine nasledila je katedru u Detmoldu.

Blistava umetnička karijera violončelistkinje Ksenije Janković mogla se predvideti kada je, davne 1968.godine, još kao desetogodišnjakinja, održala svoj prvi samostalni koncert da bi odmah zatim otišla od kuće i sa 11 godina postala jedan od najmladjih studenata moskovskog konzervatorija u klasi Kaljanova i Rostropoviča.

Potvrda vrhusnke klase stigla je kasnije, na studijama kod Pjera Funrijea u Ženevi i Andrea Navare u Detmoldu, čiju katedru će u ovom malom gradiću na obudu Severne Rajne Vestfalije i naslediti 2004. godine. Već godinama nastupa na poznatim svetskim muzičkim scenama kao član trija „Edvard Munk“. Svirala je, izmedju ostalog, u Londonu, Parizu, Njujorku, Beču, izdavši do danas 11 LP-a i CD-a ozbiljne muzike.

U poslednjih 15 godina svoju karijeru je obogatila i radom sa mladima . Sa pedagoškim radom počela je još pre 25 godina u Zagrebu a u periodu od 1990-2003 radi kao profesor na akademiji u nemačkom gradu Vurcburgu. Nakon toga dolazi u Detmold gde u poslednjih pet godina drži katedru violončela u ovoj poznatoj muzičkoj školi.

Pročitajte i...