Niške vesti

Kontejneri za polovnu odeću

kontejneri-za-odecu Opština Medijana u Nišu prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je postavila dva kontejnera za prikupljanje polovne garderobe. Jedan kontejner postavljen je kod Margera, a drugi preko puta pijace „Boško Buha“ na Bulevaru Nemanjića. Garderoba je namenjena štićenicima domova, invalidima i svima onima kojima je neophodna.

Opština mesečno ima 1.000 korisnika jednokratne novčane pomoći kojima će polovne jakne, džemperi, pantalone i drugo dobro doći uoči zime. Biljana Stanojević, portparol opštine, kaže da se ovakav način prikupljanja garderobe odavno primenjuje u razvijenim zemljama Evrope i da veruje da će zaživeti i u Nišu.

– Zasada smo kupili ova dva kontejnera da vidimo kakav će odziv građana za pomoć biti, a ako budu prenatrpani, postavićemo kontejnere i u drugim delovima naše opštine. Tu garderobu moći će da podižu građani iz naše opštine, a ukoliko uočimo potrebu da je to neophodno i Nišlijama iz drugih opština, pomoći ćemo i njima. Apelujemo na građane da nam ostavljaju čistu i upotrebljivu odeću u kesama kako bismo mi to dalje distribuirali štićenicima domova, invalidima i svima onima kojima je to neophodno. Sada pred zimu, mnogima će dobro doći pomoć sa toplom garderobom – kaže Stanojevićeva.

Ona dodaje da kontejneri nisu predodređeni za obuću.
– Zasada smo u pregovorima sa pojedinim gradskim preduzećima oko nalaženja skladišta za odeću jer ćemo morati da je klasifikujemo zbog toga što će neko od građana možda staviti prljavu ili poderanu garderobu. Do sada su Nišlije takve stvari ostavljali pored kontejnera da ih neko uzme, ali nismo sigurni da je ta odeća došla do pravih korisnika, a i na taj način se često razvlačila po ulici. Nemamo načina da sprečimo da naši korisnici tu garderobu prodaju na buvljacima, ali na kraju krajeva, i tada će uzeti neki dinar ne bi li kupili porodici najnužnije namirnice – ističe Biljana Stanojević.

Radmila Stević juče je došla u Centar za socijalno „Sveti Sava“ da podnese dokumenta za dečji dodatak.
– Mi stariji nekako ćemo i da se snađemo, ali mnogi roditelji nemaju za dečju garderobu. Jedna obična krpa od bluzice košta najmanje 1.000 dinara, a ni muž ni ja ne radimo. Zato apelujem na roditelje čija su deca prerasla garderobu da je stave u te kontejnere, sigurno će nekom pomoći – kaže Stevićeva.

Izvor: Blic

Pročitajte i...