Niške vesti

Konstantin na Sterijinom pozorju

konstantin-na-sterijiSelektor Sterijinog pozorja Igor Bojović izjavio je da je u izboru predstava za predstojeći 58. festival nacionalne drame i pozorišta akcenat stavljao na domaći dramski tekst, odnosno na praizvedbe, od kojih su se četiri našle u njegovoj selekciji.

Od ukupno 70 predstava koje su konkurisale za učešće na ovogodišnjem festivalu u zvaničnoj selekciji je njih devet, dok će dve biti izvedene u Međunarodnom programu pod nazivom „Krugovi“, rekao je taj ugledni dramski pisac na konferenciji za novinare, a prenosi RTV.

Za festivalske nagrade takmičiće se „Čarobnjak“ Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića i izvođenju somborskog Narodnog pozorišta, „Sunce tuđeg neba“ po tekstu Milovana Mračevića u režiji Aleksandra Lukača i izvođenju Puls teatra u Lazarevcu.

U takmičarskom programu Sterijinog pozorja je i drama „Konstantin“, autora Dejana Stojiljkovića, reditelja Juga Radivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Među predstavama koje su imale prva izvođenja je i „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić i u produkciji beogradskih Hartefakt fonda i Bitef teatra i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Selektor je u zvaničnu festivalsku konkurenciju uvrstio i predstave „Virus“ po tekstu Siniše Kovačevića u režiji Hakoba Kazančjana i izvođenju jermenskog Teatra mladih iz Jerevana i „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u režiji Olivera Frljića, koju će izvesti Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba.

Beogradsko Pozorište na Terazijama nastupiće na Sterijinom pozorju s mjuziklom „Zona Zamfirova“, po delu Stevana Sremca, kompozitora Marka Grubića, za koji je tekst, songove i režiju uradio okan Mladenović.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu izvešće predstavu „Galeb“ po tekstu Antona Čehova u režiji Tomija Janežiča, a Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu nastupiće s predstavom „Otelo“ Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića.

Međunarodni program 58. Sterijinog pozorja „Krugovi“, imaće temu „Povratak kući“, a odgovor na nju daće predstave „Odisej“, po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekoliko pozorišta iz zemlje i inostranstva kao i „Unterštat“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Za tu predstavu je, po romanu Ivane Šojat Kuči, dramatizaciju uradila Nives Manudić Barišić, a reditelj je Zlatko Sviben.

Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci će, u čast nagrađenih, van konkurencije, izvesti predstavu Ljubomira Simovića „Hasanaginica“, u inscenaciji Olivere Đorđević.

Selektor Bojović je ocenio da je protekla pozorišna sezona bila jedna od najtežih, pre svega zbog loše materijalne situacije domaćih pozorišta ali je, kako je rekao, ipak dala niz vrlo kvalitetnih predstava, od kojih je za Pozorje sačinio prilično „raznoliku selekciju“.

Predsednik Upravnog odbora Sterijinog pozorja Sava Damjanov istakao je da izbor predstava obećava bogat festival dok je direktor te institucije Selimir Radulović rekao da će biti sve u redu kad je reč o finansiranju i ukupnoj organizaciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, koje počinje 26. maja.

Pročitajte i...