Koncerti

Koncert Studenata FUN

funU četvrtak 17.05.2012. sa početkom u 20 časova u sali Niškog Simfonijskog Orkestra nastupiće studenti Fakulteta Umetnosti u Nišu sa Niškim Simfonijskim Orkestrom.
Dirigent / Vesna Šouc-Tričković Beograd

Solisti / Studenti Fakulteta Umetnosti
Andrija Mirković- klarinet
Marijana Mladenov- sopran
Tijana Jovev-flauta
Nikola Mikić-bariton
Teodor Blagojević-horna
Nikola Pavlović-horna
Vladica Tranić-sopran
Marko Milisavljević-bariton
Aleksandra Đorđević-flauta

PROGRAM:
W.A.Mozart: Uvertira za operu“Figarova ženidba“

C.M.von Weber: Končertino za klarinet i orkestar op.26
– Andrija Mirković, klasa prof.Ante Grgin, doc. Miloš Mijatović

Ch.Gounod: arija Margarete iz opere „Faust“
– Marijana Mladenov, klasa prof. Violete Pančetović-Radaković

A.Vivaldi: Koncert za flautu, gudače i čembalo
„La Notte“ g-moll, op.10. br.2
– Tijana Jovev, klasa prof. Ljubiša Jovanović
G.Verdi: arija Žermona iz opere „Travijata“
– Nikola Mikić, klasa prof. Violete Pančetović-Radaković

G.F.Handel: Končerto groso D-dur br.30 za dve horne i orkestar
Teodor Blagojević i Nikola Pavlović, klasa prof. Vladislava Grigorova
Čembalo 1: Milkica Radovanović
Čembalo2: Filip Stanković

G.Puccini: arija Liu iz opere „Turandot“
– Vladica Tranić, klasa prof. Aleksandra Ristić

W.A. Mozart: duet Papagena i Papagene iz opere „Čarobna frula“
-Vladica Tranić i Marko Milisavljević, klasa prof. Aleksandre Ristić

W.A.Mozart: Koncert za flautu i orkestar D-dur KV314
-Aleksandra Đorđević, klasa doc. Anđele Bratić

Vesna Šouc Tričković je rođena u Zemunu u poznatoj muzičkoj porodici. Redovni je profesor na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu za predmet dirigovanje, a angažovana je kao dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu, Operi i Teatru Madlenianum, Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad) i Pozorištu na Terazijama. Ona je pođednako uspešan, simfonijski, pozorišni i horski dirigent. Na njenom programu su dela svetskog, klasičnog repertoara, kao i dela savremenih autora, uključujući i veliki broj premijernih izvođenja.
Dirigovala je preko pet stotina predstava, nekoliko stotina koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovala na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima, realizovala trajne snimke za domaće i inostrane medije.

Rukovodila je Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti, bila šef dirigent Opere i Teatra Madlenianum, dirigovala svim simfonijskim orkestrima u zemlji, kao i inostranim orkestrima: Filharmonijom Rige (Latvia), MATAV Simfonijskim orkestrom (Budimpešta), Segedinskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Istanbula, Simfonijskim orkestrom Burse i „Adana Cukurova“ Simfonijskim Orkestrom. Nastupala je sa domaćim i inostranim solistima svetskog renomea: Eric Aubier, Jana Bouškova, Ydil Biret, Konstantin Bogino, Eglise Gutierres i dr. Snimila je tri CD-a za inostrano tržište od kojih se izdvaja CD za Mandala Armonia Mundi (Pariz) koji je dobitnik najviše ocene kao jedno od najboljih ostvarenja u 2004. godini (Le Monde de Musique).

Sarađivala je sa: Beogradskim kamernim orkestrom „Dušan Skovran“, Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, Kamernim orkestrom RTS-a, Novosadskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije i dr. Bila je šef hora Beogradske opere, a do 1998 rukovodila je horovima:“B. Radičević“, „Bel canto“ i „Lola“, od kojih je prva dva i osnovala. Kao klavirski saradnik operskih pevača ostvarila je niz koncerata, snimaka i gostovanja, u zemlji i inostranstvu.
Bila je profesor na Bilgi Univerzitetu (Istanbul) i Akademiji Umetnosti (Banja Luka).
Dobitnik je: Oktobarske nagrade Zemuna, Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije, Srebrne plakete Univerziteta Umetnosti, Studentske Oktobarske nagrade Beograda.
Gostovala je u Nemačkoj, Rusiji, Danskoj, Švajcarskoj, Letoniji, Grčkoj, Slovačkoj, Kanadi, Turskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Andrija Mirković – klarinet
Rođen je u Valjevu 14.11.1992 godine. Interesovanje za muziku pokazuje vrlo rano, pa tako od svoje šeste godine počinje da svira klavir. Ipak, desetoj godini se definitivno opredeljuje za klarinet i završava osnovnu muzicku školu u klasi profesora Željka Rusinovića. Srednju školu završava u klasi profesora Ljubiše Jovanovića, u člijoj klasi osvaja mnoge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju: Pobeda na takmičenju u Bugarskoj u solo kategoriji od 15-19 godina, kao i u kategoriji kamernih ansambala, laureat na „TAKMIČENJU DRVENIH DUVAČA“ u Požarevcu 2009.godine, laureat na festivalu u Ub-u,1-1nagrada na memorijalnom takmičenju „Dušan Protić“-u školi „Vatroslav Lisinski“, dobitnik 1-1 nagrade na“ Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih skola Srbije“(u disciplini „DUO SA KLAVIROM“), dobitnik je druge nagrade na takmičenju „PETAR KONJOVIĆ“ ,kao „SPECIJALNE NAGRADE ZA IZVOĐENJE DELA DOMAĆEG AUTORA“ na istom takmičenju. Nastupao je u svim većim salama u Srbiji kao i u inostranstvu, u Crnoj Gori, Nemačkoj, Makedoniji, Holandiji (u okviru tria, kvarteta, seksteta i noneta). Bio je član orkestra „ZORT“, sa kojim je nastupio i kao solista pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović. Bio je polaznik kurseva sledećih profesora: Ljubiše Jovanovića, Aleksandra Tasića, Stefani Zelnik, Bruna di Gilorama, Milana Rerihe, Mate Bekavca. U Junu 2011. godine postaje redovan student klarineta na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora ANTE GRGINA.

Marijana Mladenov – sopran
Rođena 1989. godine u Nišu. Završila je srednju muzičku školu u Nišu, klavirski odsek 2008. god. i nižu muzičku, odsek solo-pevanje u klasi prof. Anite Ferlež Eraković. Od 2008. god. studira solo-pevanje na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Violete Pančetović Radaković, doc. Nagrade na takmičenjima iz solo pevanja: „Lazar Jovanović“, 2007. god., 3. nagrada; „Dani solo pesme“, Lazarevac, 2008.god. , 1. nagrada; „Festival muzičkih škola“, Ćuprija, 2008.god, 1. Nagrada; „Nikola Cvejić“, Ruma, 2009. god., 2. Nagrada i specijalna nagrada „Najbolji sopran takmičenja“ koju dodeljuje Radmila Bakočević prof. „Petar Konjović“; Međunarodno takmičenje u Beogradu, 2010.god. 1. nagrada ; „Nikola Cvejić“, Ruma 2011. god., 1. nagrada

Tijana Jovev – flauta
rođena je 18. 08. 1992. u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje započinje u desetoj godini u školi „Dr Miloje Milojević“ u klasi prof. Marije Nikolić Stojanović, a srednje muzičko obrazovanje završava u školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu u klasi prof. Jelene Španović. Za vreme školovanja je osvajala nagrade na mnogim međunarodnim i republičkim takmičenjima, među kojima se izdvaja specijalna nagrada sa međunarodnog takmičenja u Italiji. Trenutno je na prvoj godini osnovnih akademskih studija na FU Niš u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.

Nikola Mikić – bariton
Mikić Nikola, rođen u Leskovcu 18.08.1990. godine. Srednju muzičku školu „Stainslav Binički“ u Leskovcu zavrsio u klasi prof. Jelene Radosavljević. Student je treće godine fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi prof. Violete Pancetović Radaković. Među brojnim dostignućima se ubrajaju nagrade na takmičenjuma „Petar Konjović“ u Beogradu i „Nikola Cvejić“ u Rumi, kao i nastupi sa simfonijskim orkestrom u Nišu.

Teodor Blagojević – horna
Teodor Blagojević rođen je 1998 godine u Nišu. Hornu počinje da svira sa osam godina u Muzičkoj školi u Nišu. Od samog početka karakteriše ga izuzetna motivisanost i posvećenost instrumentu. Već nakon njegove prve godine sviranja na Međunarodnim duvačkim radionicama u Tivtu 2007 god.(Crna Gora) njegov talenat i izuzetan muzički potencijal zapazio je Boštjan Lipovšek, profesor horne na Muzičkoj akademiji u Ljubljani (Slovenija), koji od tada do danas kontinuirano prati njegov rad. U međuvremenu Teodor je pohađao seminare : Frank Loyd, Varna 2008, Boštjan Lipovšek, Tivat 2007, 2008, 2009, Luiz Garcia, Ljubljana 2010, Alejandro Nunez, Italija 2010, Radovan Vlatković, Zagreb 2010 i Brač 2011. Radek Baborak, Ljubljana 2011. Učestvuje kontinuiramo na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i postiže izuzetne rezultate: Republičko takmičenje 2009, Laureat, 2011 Laureat; Međunarodni konkurs ,,Mladi virtuoz“ Sofija 2009, Laureat u kategoriji do 19. god.; Internacionalni konkurs kamerne muzike, Pariz 2010, II nagrada u kategoriji do 18.god.;Fondacija ,,Konstantinus“proglasila ga je najperspektivnijim mladim muzičarem za 2010.god.; Međunarodni konkurs Petar Konjović, 2011, I nagrada u kategoriji do 19 god.; Internacionalni konkurs ,,Ohridski Biseri“, Ohrid, 2011, Laureat Od 2010. god. je najmlađi član CEI Youth Orchestra. Od 2011. god. je član međunarodnog orkestra ,,Toppenkurset“, Norveška. Nastupao je u Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj i Italiji. Juna 2011 održao prvi celovečernji solistički koncert. Sa 12 godina, ubrzano je završio Osnovnu školu i položio prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Nišu, gde je sada student prve godine, odsek horne u klasi profesora Vladislava Grigorova. Govori engleski i nemački, služi se francuskim, italijanskim i slovenačkim jezikom.

Nikola Pavlović – horna
Nikola Pavlović je rođen 16.5.1992. god. Osnovnu i srednju muzičku školu završava u Nišu, gde upisuje i akademske studije u klasi prof. Vladislava Grigorova. U toku školovanja učestvovao je na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima i osvojao brojne nagrade, od kojih se izdvaja: 1. nagrada (laureat) na Republičkom takmičenju (2008, 2010 god.), 1. i specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju limenih duvača u Novom Sadu (2008, 2009, 2010 god.), 1. nagrada na Međunarodnom takmičenju u Makedoniji 2010 god. Sarađivao je sa proslavljenim evorpskim i svetskim muzičarima: Boštjan Lipovšek (Slovenija), Edgard Manijak (Nemačka), Vizam Bostijani (Libija), Gaj Porat (Izrael), Patrik Lange (Nemačka) i dr. Svirao je u Svetskom orkestru mladih (Bajrojt, Nemačka), omladinskoj filharmoniji Borislav Pašćan (Beograd), omladinskoj filharmoniji Naisus, združenom orkestru muzičkih akademija Srbije, a trenutno sarađuje sa Banjalučkom filharmonijom, filharmonijom Naisus i Niškim Simfonijskim orkestrom. Po rečima profesora, ovog hornistu krasi nežan ton i izuzetna tehnika.

Vladica Tranić – sopran
Rođena u Negotinu 1988. Godine, gde završava nižu muzičku školu na odseku za violinu u klasi prof: Slobodana Gligorijevića. Upoznajući se sa bogatom kulturom svog rodnog grada, upisuje srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“u Negotinu na teoretskom odseku i odseku za solo pevanje. Godine 2007. završava teoretski odsek kao đak generacije. U klasi prof. Anite Ferlež Eraković 2008. godine u Nišu završava odsek za solo pevanje. Iste godine se upisuje na Fakultet umetnosti u Nišu u klasi prof. mr Aleksandre Ristić na odseku za solo pevanje. Aktivno učestvuje u kulturnim dešavanjima u Nišu, kao i u ostalim gradovima širom Srbije : Aleksincu, Knjaževcu, Pirotu, Vrnjačkoj banji, Negotinu, Kruševcu, Paraćinu, Novom Pazaru… Godine 2011. na međunarodnom takmičenju solo pevača „Bruna Špiler“osvaja II nagradu u solo kategoriji, a 2012. godine na istom takmičenju osvaja II nagradu u solo kategoriji i I nagradu u kategoriji operskih dueta. Koncertirala je sa Niškim Simfonijskim orkestrom i držala pedagoške koncerte. Trenutno je student IV godine Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi prof. mr Aleksandre Ristić.

Marko Milisavljević – bariton
Rođen je 1992. godine u Knjaževcu. Nižu muzičku školu završio je u rodnom gradu, odsek za klavir u klasi prof. Zorana Jelenkovića. Nakon toga upisuje srednju muzičku školu u Nišu, odsek – solo pevanje u klasi prof. Anite Ferlež Eraković. Trenutno je student I godine Fakulteta umetnosti u Nišu na odseku solo pevanja, u klasi prof.mr. Aleksandre Ristić. Za vreme školovanja beležio je brojne nastupe i nagrade na takmičenjima: I nagrada na takmičenju „Lazar Jovanović“ 2008. i 2010. godine, II nagrada na republičkom takmičenju 2009. i 2011. godine, I nagrada na takmičenju kamernih sastava u Kavadarcima (Makedonija), I nagrada na takmičenju solo pevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom.

Aleksandra Đorđević – flauta
Aleksandra Đorđević, rođena je 17.09.1990 godine u Leskovcu gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Jelene Tričković. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade od kojih su najznačajnije: I nagrada na Međunarodnom takmicenju „Petar Konjović“ 2002 godine, I nagrada na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2002 i 2004 godine, I nagrada i zvanje laureat na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2003 i 2005 godine, I nagrada na otvorenom takmičenju duvača Srbije „Davorin Jenko“ 2004 godine, I nagrada na festivalu flautista u Valjevu 2004 godine, 2005 godine nastupala na Kolarcu kao najbolji učesnik Međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“, održanog 2002 godine. Pohađala je kurseve kod eminentnih flautista: Janoša Balinta, Dejana Gavrića, Karoline Santl Zupan, Mišela Belavansa, Miomira Simonovića, Laure Levai Aksin, Ljubiše Jovanovića. Nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom, Leskovačkim orkestrom „Amoroso“ i orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu.
Od 2010 godine je na mestu prve flaute Omladinske filharmonije „Naissus“ sa kojom je imala turneje po Italiji, Češkoj i Bugarskoj.

Trenutno je student Fakulteta umetnosti u Nišu u klasi prof. Anđele Bratić sa prosecnom ocenom 10 iz flaute. Ove godine dobitnik je II nagrade na Festivalu flautista u Valjevu i jedini dobitnik Yamaha stipendije u Srbiji (fondacija za studente duvačkog odseka širom Evrope).

Pročitajte i...