XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Kelag big band dolazi na Nišville

Kelag Big Band

Energija džeza i biznisa

Tradiciju dovođenja velikih jazz orkestara iz zemalja u okruženju, Nišville jazz festival ove godine nastavlja predstavljanjem austrijskog Kelag Big Band-a, koji radi pod okriljem kompanije Kelag.

Ovaj big band će nastupiti sa legendom svetske jazz scene – saksofonistom, kompozitorom i aranžerom Benny Golsonom. U početku ovaj sastav je radio u formaciji duvačkog orkestra, a 2003. je prerastao u big band koji je do 2009. godine vodio poznati češki dirigent, kompozitor i aranžer Oldo Lubich.

Sadašnji umetnički direktor i dirigent orkestra je jedan od najcenjenijih austrijskih muzičara mlađe generacije – trubač, kompozitor i aranžer Hans Lassnig. Pod njegovim vođstvom orkestar se od komercijalnijeg džeza okrenuo ka kompleksnijim formama i stvaranju sopstvenog zvuka po kojem je već prepoznatljiv.
Kelag Big Band je saradjivao sa mnogim imenima svetske jazz i soul scene – izmedju ostalih, tu su Raphael Wressnig, Farina Miss, Sandra Pires, Carol Alston, Francesca Viaro, Dieter Themel, Uroš Perić, Jaromir Hnilika, Franco Andolfo…

Kelag koncern, jedna od vodećih energetskih kompanija u Austriji, najbolji je primer kako značajni privredni subjekti mogu da budu direktna podrška umetnosti i afirmacija modernog i poslovnog mecenarstva. Potvrda toga je i činjenica da je sa čelnicima kompanije veoma brzo postignut dogovor da Kelag finasira dolazak orkestra, a da Nišville jazz festival pokrije troškove angažovanja poznatog soliste Benny Golsona. Takođe, zajedno sa big bendom u Niš će u vreme festivala doći i predstavnici najvišeg rukovodstva kompanije kojima će biti organizovani sureti sa čelnicima grada, minastarstava, ali i privrednicima – pre svega u cilju uspostavljanja novih kontakata i traženja mogućnosti da austrijski privredni gigant investira u Srbiju – što sve još jednom pokazuje da upravo kultura može i treba da bude prava spona za uspostavljanje međunarodne saradnje i na privrednom nivou. Inače, preduzeća Kelag koncerna deluju poslovno širom Evrope. Sam Kelag koji pripada najvećim austrijskim proizvođačima struje dobijene iz vodene energije i drugih obnovljivih izvora energije (vetar, sunčeva energija) raspolaže dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji, distribuciji i prodaji struje.

Kelag

Perspektivni dirigent

Dirigent orkestra Hans Lassnig je završio jazz trubu na Kärntner Landeskonservatorium, posle čega je dobio stipendiju za prestižni Newschool University u Njujorku i Univerzitet umetnosti u Gracu. Tokom čestih boravaka u USA usavršavao se kod velikana kao što su Lee Harper, John McNeil, Claudio Roditi, Clark Terry, Laurie Frink, Bo Nilsson, Jerry Bergonzi, Kenny Werner (…) a na spisku muzičara sa kojima je sarađiva su i Arturo O´Farill, Gary Bartz, Charles Tolliver, Rainhard Fendrich, Bobby Sanabria, Jacques Figueras, Nevio Zaninotto, Rob Bargad, Max Grosch… Bio je finalista internacionalnog trubačkog Yamaha konkursa, a album „Descarumbiando“ njegovog sastava Hamlet & His Latin Jazz Experience proglašen je za najbolji u kategoriji maldjih umetnika na poznatom sajtu Latin jazz corner.