Niške vesti

Kampanja za očuvanje bresta

brestNiška opština Pantelej i gradska Uprava za poljoprivredu i razvoj sela planiraju sadnju 2.500 stabljika bresta u okviru kampanje za očuvanje ovog plemenitog drveta.

Akcija je pripremana 2 godine, koliko je vodoprivrednom preduzeću „Erozija“ bilo potrebno da podigne toliki broj mladih stabljika bresta, koje će biti zasađene svuda širom ove opštine.

Prema najavi predsednika opštine Slaviše Dinića, najveći broj sadnica biće raspoređen na tri lokacije – iznad sela Kamenica, na izletištu Gradac kod Knez Sela, dok treća lokacija još nije odabrana. Pored toga akcijom će biti obuhvaćene sve škole i mesne zajednice na teritoriji opštine.

– Brest je veoma cenjeno drvo, naročito na seoskom području. Ono živi vekovima i nema sela gde ne postoji „drvo zapis“ – kaže Dinić.

Načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Aleksandra Brzaković podseća da se staništa bresta u celoj Srbiji smanjuju, a da osim što je veoma vezano za kulturu ovog kraja, brest ima i veoma veliki značaj za život ljudi.

– Reč je o medonosnom drvetu, izuzetno je važno za očuvanje vazduha a kvalitet lista ovog plemenitog drveta jednak je kvalitetu livadskog sena – kaže Brzaković.

Brest potiče iz centralne Azije, ali je rasprostranjen širom severne zemljine polulopte.

Najpopularniji je u Amsterdamu, koji je 2005. godine proglašen za „Svetsku prestonicu bresta“. Samo u ovom gradu raste preko 75.000 stabala ovog drveta.

Međutim, poslednjih nekoliko decenija brest se širom sveta suočava sa izumiranjem, izazvanim brojnim biljnim bolestima.

Južne Vesti

Pročitajte i...