Magazin

Kako sačuvati novac za neplanirane troškove

U današnje vreme je teško razmišljati o svakom dinaru jer se uglavnom troši na nebitne stvari zbog kojih se u pojedinim situacijama zapitamo kada ćemo početi da štedimo novac. Kako se na kraju meseca mnogi zapitaju gde su potrošili novac, potrebno je razmisliti o svim troškovima, što je u većini slučajeva nemoguće. Zato o trošenju i navikama treba razmišljati na vreme kako bismo utvrdili gde sve možemo da uštedimo tokom meseca. Ponekad nas cifre koje smo potrošili na stvari na koje smo i zaboravili iznenade, čineći ih totalno nepotrebnim i pravim rupama bez dna u novčaniku.

Napravite finansijski plan

Iako ovo na prvi pogled može da zvuči komplikovano i kao nešto što zahteva puno vremena, istina je sasvim suprotna. Na početku svakog meseca napravite tabelu koja će vam biti vodič za trošenje novca. Počnite od svih priliva novca koje očekujete u toku tog meseca što će vam biti glavni izvor novca. Napravite spisak računa, rata za kredit ili drugih stvari koje su vam obavezne svakog meseca pa tome dodajte i novac potreban za namirnice i sve ostale tekuće troškove. Jedan deo obavezno sklonite sa strane kako biste imali malu rezervu koja će vam služiti za neplanirane troškove, kao vid štednje ili ukoliko iskrsne nešto hitno.

Analizirajte budžet mesečno

Iako ste napravili plan za mesečno trošenje, na početku meseca pogledajte na šta ste sve potrošili novac kako biste utvrdili da li vam se negde desio propust. Često se desi da potrošimo više para na namirnice samo zato što smo kupili nešto na akciji, a na kraju meseca shvatimo da to nismo ni upotrebili. Ovakve stvari se nagomilavaju i na kraju meseca ćete utvrditi zašto je potrebno uraditi reviziju budžeta prethodnog meseca i kako to može da bude korisno za trošenje novca u narednom mesecu.

Kupujte pametno i sigurno

Svaka kupovina treba da se obavi uz određeno istraživanje, bez obzira na to šta kupujete. Ukoliko planirate kupovinu bele tehnike ili drugih stvari potrebnih za kuću, pronađite proizvode na akciji ali nemojte da zapostavite kvalitet i garanciju. U ovome vam može pomoći sajt kao što je Shoppster koji nudi širok asortiman proizvoda koji su često na akciji ali dolaze uz garanciju i sve pogodnosti kao da ste proizvod kupili u prodavnici. Upravo ovakve kupovine će vam pomoći da uštedite novac, obavite sve u kratkom roku i ne brinete se kako ćete doneti proizvod iz prodavnice jer je za sve proizvode omogućena dostava na kućnu adresu.

Izbacite nepotrebne troškove

Ukoliko izračunate koliko na godišnjem nivou potrošite novca, ova cifra će vas sigurno iznenaditi. Još jedna cifra koja je iznenađujuća je koliko novca možete uštedeti ukoliko napravite nekoliko sitnih izmena. Od uključivanja mašina tokom noći kada je jeftinija struja, gašenja svetla ukoliko niste u prostoriji do racionalnog trošenja novca, možete da uštedite i više nego što mislite. Na mesečnom nivou se potroši dosta novca na odlaske u kafiće i restorane, naručivanje hrane, kupovinu nepotrebne odeće i obuće i sve one sitnice koje nas privuku na prvi pogled, a kasnije ih zaboravimo. Sve ove greške se mogu zaobići čime ćete doći do određenog budžeta koji može da bude štednja.

Odredite prioritete

Pod prioritetima se misli na stvari koje su vam zaista potrebne i one za koje mislite da su vam potrebne. Uvek postoji nešto što želimo samo zato što neko drugi to ima ili nam reklame za određeni proizvod toliko uđu u misli da pomislimo da nam je to zaista neophodno. Svaka veća kupovina treba da ima smisao kako biste izbegli nepotrebno trošenje novca. Sačekajte par dana pre kupovine kako biste utvrdili da li ste impulsivno odreagovali ili ste zaista u potrazi za nečim što ima smisla i što vam je neophodno.

Ukoliko malo povedete računa o prilivu i odlivu novca, shvatićete da uvek možete da uštedite i stvorite sebi fond za sve neplanirane troškove. Uz malo planiranje i razmišljanja, već nakon nekoliko meseci ćete promeniti svoje potrošačke navike i bićete spremni da odgovorno i pametno štedite svoj novac.

Pročitajte i...