Magazin

Kako odabrati savršen parket za vaš dom?

niscafe

Kada se radi o uređenju enterijera vašeg doma, jedan od najvažnijih elemenata koji utiče na celokupni doživljaj prostora jeste pod – on može učiniti da prostorija izgleda zanosno ili neusklađeno.

Parket, pored estetske vrednosti, ima i funkciju da zagreje dom i stvori prijatan osećaj pod vašim nogama, te je i samo logično da posebnu pažnju posvetite njegovom odabiru.

Međutim, postoji veliki izbor parketa, pa je važno da pronađete onaj koji će zadovoljiti vaše potrebe i preferencije. U narednim redovima ćemo se osvrnuti na najpopularnije vrste podova i odrediti koji tip je najpogodniji za vaš stan ili kuću.

Stoga pročitajte naš tekst do kraja!

niscafe

#1 Brodski pod – za sve pristalice rustičnog izgleda

Brodski pod je vrsta poda koja se proizvodi od tvrdog drveta, kao što su hrast, jasen i slične vrste

On se najčešće koristi u enterijerima koji su povezani sa morem, poput jahti, brodova i drugih plovila, zbog svoje otpornosti na vlagu i morsku so, međutim svedoci smo da se sve češće primenjuje u stanovima i kućama.

Dakle, može se koristiti i u unutrašnjosti vašeg doma, posebno u kuhinjama i kupatilima, jer je izuzetno izdržljiv i otporan na vodu. Takođe, pogodan je i za osobe koje pate od alergija, jer ne privlači prašinu i grinje.

Dizajneri enterijera će se gotovo jednoglasno složiti da je brodski pod izvrsna opcija za one koji žele prirodan i rustičan dekor. Imajte na umu da je ovaj pod podložan oštećenjima i ogrebotinama, budući da je izrađen od prirodnog drva, te je neophodno redovno održavanje i lakiranje brodskog poda.

#2 Laminat – savršen izbor za lako održavanje doma

Laminatni podovi se sastoje od više slojeva koji su spojeni pod visokim pritiskom i temperaturom. 

Gornji sloj je obično od melaminske smole, što ga čini otpornim na ogrebotine i abraziju. Ostatak je izrađen od sintetičkih materijala, a podovi su karakteristični po tome što poseduju vrlo glatku površinu.

Laminat je fabrički obrađen, te nakon njegove instalacije nisu potrebne dodatne obrade kao što su lepljenje, hoblovanje i  lakiranje.

Laminatni podovi su dostupni u različitim stilovima i bojama, tako da možete odabrati onaj koji najvišje pristaje vašem enterijeru. Ova vrsta poda se može koristiti u bilo kojoj sobi u vašem domu, uključujući i prostorije sa velikim stepenom vlage – kuhinje i kupatila. 

Vrlo su laki za održavanje i ne zahtevaju kupovinu specijalizovanih sredstava za održavanje, što je odlično ukoliko posedujete kućne ljubimce. Laminat se može postaviti na gotovo svaku vrstu podloge, uključujući drvo, beton i pločice – što je odlično ukoliko želite da renovirate prostoriju uz minimalno nereda.

#3 Podne obloge od plute – najbolja ekološka opcija

Podne obloge od plute su izvrsna opcija za one koji žele pod koji je ekološki prihvatljiv. 

Izrađene su od prirodne plute, zahvaljujući čijem sastavu je udobnost prilikom hodanja na maksimalnom nivou. Podovi od plute su takođe izuzetno otporni na vodu, ogrebotine i habanje, te su nepogrešiv izbor ukoliko imate malu decu.

Ova vrsta podova može se postaviti na gotovo svaku podlogu, bilo da je reč o betonu, pločicama ili drvetu. Kako ne biste dugoročno narušili njihov autentičan izgled, preporučuje se da koristite blaga sredstva za čišćenje i održavanje.

Dakle, špecije za čišćenje koje ne sadrže agresivne supstance je ono što tražite, jer ovi preparati ne mogu narušiti izolaciona svojstva i izgled poda.

niscafe

#4 Kompozitni parket – najpovoljniji pod za vaš dom

Kompozitni parket je  odličan za sve one koji se dvoume između tvrdog, masivnog drveta i laminata. 

Poznat je po tome što predstavlja jeftiniju varijantu od podova od masovnog drveta, a poseduje sve karakteristike kao i laminat – dakle, otporan je na fleke, ogrebotine, vodu i visoke temperature, a pritom je lak za održavanje.

 

Masovni gotovi parket podrazumeva jednoslojnu podnu oblogu čija debiljna varira između 14 i 20 mm, a iziskuje lepljenje duž cele dužine, što znači da će vaša kuća ili stan biti u privremenom neredu tokom instalacija.

Alternativa ovim varijantama je svakako višeslojni gotovi parket. On prema mnogima predstavlja najstabilniji parket, usled činjenice da poseduje 3 ili više sloja. 

Samim tim, instalacija je dodatno olakšana jer ovde nije neophodno lepljenje. Završni sloj je najčešće oko 4 mm, a cela konstrukcija varira između 14 i 15 mm.

Bilo da ste se odlučili za tradicionalan izgled koji podrazumeva standardno tvrdo drvo ili pak moderan dizajn koji uključuje laminat, najvažnije je da odaberete pod koji je u skladu sa vašim individualnim afinitetima i rafiniranom ukusu.

Jer, na kraju krajeva, vi ćete najviše boraviti u prostoriji!

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo važne informacije kako biste se bez muke odlučili za savršen parket za vas – pratite naš sajt za još praktičnih saveta!

Čitajte našu magazin sekciju, dobro se zabavite i informišite.

Pročitajte i...