Niške vesti

Jezero tople vode ispod Niša

niska-banjaPod zemljom, ispod Niške Banje i Niša, postoji prirodni izvor tople vode, jedinstven i najveći potencijal čiste i obnovljive geotermalne energije. Za podzemno jezero neograničenog kapaciteta tople vode u niškoj kotlini zna se odavno, više od tri i po decenije, još posle prvih ozbiljnih istraživanja i ispitivanja koja su obavili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nažalost, dar prirode se ne koristi. Iz tog razloga, u vreme kada se sve više zagovara sistem korišćenja obnovljive energije, kotlina Niša ponovo se istražuje, kaže za „Politiku“ Zoran Vidanović, predsednik gradske opštine Niška Banja:

– I prošle godine, kada smo inicirali nova ispitivanja, ali i u ovom periodu kada se pripremamo da nastavimo planska istraživanja podzemnog bogatstva, potvrđeno nam je da je reč o neprocenjivom bogatstvu. Prema tvrdnjama stručnjaka, ispod Niša i Niške Banje nalazi se hidrogeotermalno nalazište, veliko podzemno jezero tople vode na površini od čak 65 kvadratnih kilometara. Ova prirodna akumulacija je na dubini od 500 do 800 metara, a procenjeni kapaciteti su oko 400 miliona kubnih metara termomineralne vode i svi zaključci vode ka jednom – da je velika šteta što se ne koristi.

Efekti korišćenja tople, ili bolje rečeno vruće vode iz velike podzemne akumulacije kroz sistem eksploatacije, koji bi trebalo sagraditi, za Niš i Nišku Banju bili bi veliki, ističe Vidanović i dodaje:

– Stručna geološka ispitivanja pokazala su da bi voda iz izvorišta na površini zemlje imala temperaturu od oko 50 stepeni Celzijusovih. To znači da bi odmah mogla da se koristi za zagrevanje stanova i porodičnih kuća, ali i za sve ostale potrebe, naročito u poljoprivredi za zagrevanje staklenika sa ranim povrćem. Naša zemlja, međutim, iako se na svakom koraku može čuti da treba koristiti obnovljivu energiju, nema iskustva u ovoj oblasti. Ali, imaju ga Island i sve zemlje na Skandinavskom poluostrvu i njihovo znanje treba svakako iskoristiti.

U Nišu i Niškoj Banji podsećaju na ranija istraživanja termomineralnih voda, u periodu od 1981. do 1988. godine, kada se do izvorišta došlo bušotinom na dubini od 470 metara. U pravoj erupciji iz zemlje je dolazilo čak stotinu litara tople vode u sekundi. Sada se razmišlja o tome da se to prirodno bogatstvo iskoristi pa je izračunato da geotermalna energija u niškoj kotlini vredi kao velike količine nafte. Dovoljan razlog, kaže predsednik opštine Niška Banja Zoran Vidanović, da se više ništa ne odlaže, već da se prione izradi pravih projekata za eksploataciju termalnih voda što bi bio najveći podstrek ukupnog razvoja i grada Niša i Niške Banje, ali i okoline.

Politika

Pročitajte i...