Niške vesti

Jeftinije operacije vrata i glave

operacija-glave Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu uskoro će otvoriti vrata za lečenje pacijenata po ekonomskim cenama, ali će cene biti 40 odsto niže u odnosu na iste procedure u inostranstvu. Jeftinije operacija vrata i glave, uz još 300 procedura, na Klinici koja ima svetske standarde u lečenju i oporavku bolesnika, treba da dovedu u Niš pacijente iz inostranstva, kao i one koji nisu osiguranici Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju od početka ove godine, kad je otvorena, operisano je 1.148 pacijenata, a 80 odsto su karcinomi vrata i glave.

– Još se spremamo za izlazak na tržište, ali je sigurno da će niže cene privući pacijente. Prosečno će operacija vrata ili glave koštati oko pet hiljada evra, ali cena će zavisiti od toga koje će sve dijagnostičke i procedure za lečenje biti primenjene kod pacijenta. U novoj zgradi imamo odlične uslove, svu najsavremeniju medicinsku opremu, apartmanski smeštaj… Čak i oni pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje mogu da plate ekstra usluge, kao na primer smeštaj u jednokrevetnom apartmanu, koji ima televizor, telefon, priključak na internet… Imamo 25 postelja i tri apartmana, jedan jednokrevetni i dva dvokrevetna. Može se platiti da medicinska sestra dežura 24 časa – kaže direktor Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju prof. dr Dragan Krasić.

Jelena Goranović(27) iz Medveđe priča da je zbog problema sa sinusima bila u gotovo svim vodećim zdravstvenim ustanovama u zemlji, ali da nigde nisu ovako dobri uslovi.

– Vojnomedicinska akademija u Beogradu važi za jednu od najboljih bolnica, ali izdaleka, nije kao ovde. Osećam se kao da sam u nekom hotelu, a ne da sam na lečenju. Osim lekara, koji su vrhunski stručnjaci, i celokupno medicinsko osoblje je veoma ljubazno, što je za Srbiju jako čudno – kaže ova pacijentkinja.

Biljana Milutinović (38) iz Zaječara operisala je pljuvačnu žlezdu i prezadovoljna je uslovima u kojima se oporavlja.

– Ceo stres koji doživite kad se razbolite mnogo je lakši ako se oporavljate u dobrim uslovima. Nemam utisak da sam u bolnici. Za Srbiju je čudno da je u sobi samo tri pacijenta. Navikli smo da su sobe pretrpane i da u njima ne miriše. Ovde je sve baš čisto da čistije ne može biti – priča ona.

Umetnička dela krase bolnicu

Ova klinika jedinstvena je i po tome što je bolnički prostor oplemenjen slikama i grafikama mladih niških slikara posredstvom Niške art fondacije. Umesto belih monotonih zidova i tradicionalnih zavesa, kliniku krase reprodukcije po zidovima, a njihovi reprinti su i na zavesama.

Izvor: Blic

Pročitajte i...