Niške vesti

Izmeštaju prugu iz centra grada

pruga Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i direktor JP „Železnice Srbije“ Milovan Marković potpisali su juče sporazum kojim se planira izmeštanje 10 kilometara pruge iz naseljenih delova ovog grada. Izmeštanje je planirano za kraj 2011, a zaobilaznica će ići od stanice u Crvenom krstu do sela Prosek, što znači da će pravac ići iznad mesta Vinik. Ovim sporazumom odahnulo je nekoliko hiljada građana koji stanuju u naseljima Crveni krst, Crni put, Beogradmala, Obilićev venac.

– Završetak tehničke dokumentacije planiran je za kraj 2011, a tada će se krenuti i izmeštanje pružnih pragova. Pored toga što ćemo izmestiti prugu iz centra Niša, napravićemo takozvanu severnu pružnu zaobilaznicu koja će ići od stanice u Crvenom krstu do sela Prosek što znači da će pravac ići iznad mesta Vinik.

Konačnu i najprecizniju odluku gde će pruga proći daće stručnjaci u tehničkoj dokumentaciji. Svi ti radovi će se vršiti paralelno sa elektrifikacijom pruge na liniji Dimitrovgrad-Niš. Ti radovi će prvi početi kako bi se za to vreme gradila linija Crveni krst – Prosek, a da bi se ta pruga kasnije spojila. To je krupan projekat za Niš koji definitivno rešava probleme sa prugom u gradu, a ujedno i dobijamo modernu saobraćajnicu za vozove. Pored toga planira se i rekonstrukcija pruge koja ide ka Zaječaru – kaže Simonović.

On nije mogao da precizira koliko će izmeštanje pruge koštati, ali je rekao da će tehnička dokumentacija platiti dva miliona evra kompletnu tehničku dokumentaciju.

– Jedan deo projekta i tehnička dokumentacija biće finansirana iz fondova Evropske komisije, drugi deo obezbeđuju „Železnice Srbije“ uz pomoć kredita vlade Češke Republike – kaže Simonović.

Železnički čvor u centru Niša je izgrađen pre šest decenija. Niš je za ovu namenu imao deo para obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana pre par godina, ali „Železnice Srbije“ se tada nisu složile sa izmeštanjem.

Porodice Mitrović i Sekulić ne mogu da veruju da će im iseliti prugu ispred kuća.

– Od naših kuća pruga se nalazi pedesetak metara, a posle pruge je benzinska pumpa što je apsurdno jer bi se strašne posledice dogodile. Pogotovu što se na pruzi često nalaze lokomotive koje vuku cisterne s gorivom – kažu ove Nišlije.

Izvor: Blic