Kulturna dešavanja

Izložba Vladimira Veličkovića “Gavrani“

gavraniU četvrtak, 5. septembra u 20 sati u Galeriji „Srbija“ biće otvorena izložba slika akademika Vladimira Veličkovića.
Izložbu pod nazivom „Gavrani“ čine slike nastale u poslednjih desetak godina, a otvaranju će, prema najavama, prisustvovati i autor koji prvi put izlaže u Nišu.

– Izložbu čini više od dvadeset slika monumentalnih dimenzija sa centralnim motivima raspeća i gavrana kao metaforama i civilizacijskim i iskonskim simbolima stradanja, patnje, zloslutnih vesti i smrti – navode u Galeriji.

Slikarstvo Vladimira Veličkovića je, kako kažu, slikarstvo uznemirujućih prizora i dramatičnih motiva. Obezglavljena, poluraspadnuta ili raspeta tela, odrubljene glave, zlokobni gavrani raširenih krila, ogonjeni pejzaži sa rasplamsalim požarima, jednom rečju apokaliptične vizije.

Ljudska agresivnost, bezumlje i oholost provokacija su za umetnika, razlog za reakciju i dominantni tematski okvir njegovog opusa.

Vladimir Veličković rođen je 1935. godine u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. i bio saradnik majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu 1962-1963.

Od 1966. živi i radi u Parizu. U periodu od 1983. do 2000. godine bio je profesor na „Ecole Nationale Superieur de Beaux-Arts“ u Parizu.

Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuske akademije lepih umetnosti i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, „Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres“ i ordenom Legije časti.

velickovic

Realizovao je više od sto samostalnim izložbi u mnogim gradovima sveta. U francuskom gradu Tuluzu prošle godine priređena je velika retrospektivna izložba njehovih dela. O radu Vladimira Veličkovića snimljeno je dvanaest dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija.

Izložba se, navodi se, realizuje u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti u okviru obeležavanja jubilja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta a trajaće do 1. oktobra.

Južne Vesti

Pročitajte i...