Kulturna dešavanja

Izložba “Koreni“

izlozba-kacaMr Katarina Đorđević, vanredni profesor Fakulteta izlagaće svoje radove u periodu od 12. do 24. februara 2013. godine u Galeriji Art 55 u Nišu. Izložba je otvorena u utorak, 12. februara u 19 sati.

O linorezima Katarine Đorđević
Već skoro čitavu deceniju posvećenosti i opsesivnog pristupa figura vinčanskog porekla, temi totema, kao i čudesne mešavine uticaja persijske kulture, Katarina Đorđević nas iznova uverava u delikatnu prirodu svog stvaralaštva.

Doslednost u izrazu i pristupu crtežu, slici ili kolažu sada srećemo u otiscima na grafičkom papiru. U recentnim radovima realizovanim u tehnici linoreza, Katarina Đorđević predočava svu delikatnost prepoznatljivog višeslojnog građenja motiva.

Kao istomišljenik u estetskim i likovnim pitanjima, svedok sam njenog dosadašnjeg umetničkog puta i potrebe da stalno istražuje. Svojim osobenim likovnim rešenjima i pristupom ona predstavlja snažan reper na našoj likovnoj sceni.

Ovoga puta, koristeći dvobojni linorez nadograđuje svoju priču bez ikakkvih kompromisa. Ista nedvosmislena kompozicija, raznovrsna linija i sigurna realizacija u materijalu čine ovaj grafički segment integralnim delom K. Đorđević.

Besprekorni otisci samo su opozit matrice koja se po bogatstvu elemenata i same mogu tretirati kao gotovo i zaokruženo likovno delo. Disciplina, ali i podjednako neophodna nota spontanosti u stvaranju multioriginala, osnova su upečatljivog utiska koji ostavljaju ove grafike. Njemu doprinosi sveden, gust i na momente previše intenzivan kontrastan odnos bele i crne.

Portret je nosilac motiva i on suvereno vlada na ovim grafikama. Verujući da će i dalje biti prisutan i da ćemo po njemu prepoznavati buduća umetnička dela Katarine Đorđević, radujem se novim eksperimentima u njenim višebojnim grafikama.

Pročitajte i...