Film

Izložba i ciklus filmova

tramvaj-zvani-zeljaPovodom stogodišnjice rođenja Tenesija Vilijemsa, Američki kutak u Nišu i Niški kulturni centar organizuju izložbu i ciklus filmova u holu i maloj sali NKC-a na Paliluli od 23-26.1.2012. godine.

Ponedeljak, 23.1.2012.
19.00 Otvaranje izložbe posvećene Tenesiju Vilijemsu (Tennessee Williams)
Hol NKC-a
20.00 Noć Iguane (The Night of the Iguana, 117′, 1964)
režija: John Huston, uloge: Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon
Velečasni Lorens je isključen iz crkve. On postaje turistički vodič grupe koja putuje po Meksiku…
Film je rađen po istoimenom komadu Tenesija Vilijemsa, a bio je trostruko nominovan za Oskara – za epizodnu ulogu, scenografiju i kameru.
Mala sala NKC-a

Utorak, 24.1.2012.
19.00 Rimsko proleće gospođe Ston (The Roman Spring of Mrs. Stone, 99′, 1961)
režija: Jose Quintero, , uloge: Vivien Leigh, Warren Beatty
Adaptacija romana Tenesija Vilijemsa o sredovečnoj glumačkoj divi, Kerin Ston, nesrećno zaljubljenoj u žigola Paola. Lote Lenija je nominovana za Oskara za epizodnu ulogu kontese.
21.00 Slatka ptica mladosti (Sweet Bird of Youth, 114′, 1962)
režija: Richard Brooks, uloge: Paul Newman, Geraldine Page, Ed Begley
Komad Tenesija Vilijemsa filmski prilagođen u snažnu dramu o mladiću koji se vraća u grad na jugu i kojem se moćni patrijarhalni otac osvećuje za zavođenje kćerke (Oskar Eda Beglija za epizodu). Za Oskara su bile nominovane i Džeraldina Pejdž za glavnu i Širli Najt za epizodnu žensku ulogu.
Mala sala NKC-a

Sreda, 25.1.2012
19.00 Mačka na usijanom limenom krovu (Cat on a Hot Tin Roff, 108′, 1958)
režija: Richard Brooks, uloge: Elizabeth Taylor, Paul Newman
Klasična studija Tenesija Vilijemsa o lažljivosti filmski adaptirana od strane reditelja Ričarda Bruksa i koscenariste Džemsa Poa. Likom frustriranog supruga Pol Njumen je stekao svoju prvu nominaciju za Oskara za glavnu mušku ulogu, a nominacije su dobijene i u sledećim kategorijama: za film, režiju, adaptirani scenario, kameru i glavnu žensku ulogu (Elizabet Tejlor).
21.00 Baby Doll (114′, 1956)
režija: Elia Kazan, uloge: Karl Malden, Carroll Baker, Eli Wallach
Scenario Tenesija Vilijemsa o udatoj maloletnici, prevarenom suprugu i beskrupuloznom zavodniku, nominovan je u kategoriji adaptiranog scenarija, a nominovan je i za kameru, glavnu i epizodnu žensku ulogu. Po mnogima najbolja filmska uloga Karla Maldena koji je tumačio lik supruga Arčija.
Mala sala NKC-a

Četvrtak. 26.1.2012.
19.00 Iznenada prošlog leta (Suddenly, Last Summer, 109′, 1959)
režija: Joseph L. Mankiewicz, uloge: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Katharine Hepburn
Ekranizacija istoimenog komada Tenesija Vilijemsa, psihološka melodrama o dekadenciji sa bogatom dominantnom južnjakinjom, wenom toboe obolelom nećakom i neurohirurgom kao junacima. Ketrin Hepbern i Elizabet Tejlor su nominovane za glavnu žensku ulogu, iako igraju u istom filmu, što nije čest slučaj u trci za Oskara. Još jednu nominaciju film je zaslužio u kategoriji scenografije.

21.00 Tramvaj zvani želja (A Streetcar Named Desire, 124′, 1951)
Režija: Elia Kazan, uloge: Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter, Karl Malden
Blanš Diboa dolazi u Nju Orleans kod sestre Stele koja je udata za Stenlija i ne može da se prilagodi novonastalim okolnostima. Socijalne i seksualne frustracije se samo pojačavaju…
Za scenario koji je Tenesi Vilijems napisao na osnovu svog pozorišnog komada, za koji je nagrađen Pulicerovom nagradom, nominovan je za Oskara (u adaptaciji je pomagao Oskar Sol).
Film je dobio četiri Oskara: za scenografiju i tri glumačka – za glavnu žensku Ulogu (Vivijen Li), za epizodnu žensku ulogu (Kim Hanter) i za mušku epizodnu ulogu (Karl Malden).
Mala sala NKC-a

Pročitajte i...