Niške vesti

Izgradnja kargo centra u Nišu

kargo-centar Iako je od potpisivanja ugovora prošlo više od dve godine, predstavnici austrijske kompanije „Ajmaks“ nisu odustali od izgradnje kargo centra u Nišu vrednog 60 miliona evra, potvrdio je za „Blic“ direktor „Ajmaksa“ za Srbiju Muamer Ragipović. On je rekao da se prošle sedmice, nakon što je konačno rešen problem prenosa zemljišta, sastao sa niškim rukovodstvom i da bi radovi na izgradnji ovog centra, u kojem bi trebalo da se zaposli 500 Nišlija, mogli da počnu u martu naredne godine.

Imamo urađene projekte. Rok za korišćenje polovine sredstava potrebnih za izgradnju centra nam je istekao u novembru ove godine, ali nam je Evropska banka za rakonstrukciju i razvoj odobrila produžetak roka za još šest meseci. Imali smo velike gubitke za ove dve godine koliko se čeka na početak realizacije projekta jer su nam sve vreme sredstva blokirana, ali nećemo tražiti nikakvu nadoknadu jer će se projekat realizovati. Ukoliko se projekat ne bi realizovao, onda bismo bilo prinuđeni da potražujemo te gubitke – kazao je Ragipović.

On navodi da je prvobitno bilo predviđeno da se svih 110.000 kvadrata kargo centra, koji će se nalaziti neposredno pored Aerodroma „Konstantin Veliki“, sagradi do 2014. godine, ali da će zbog dvogodišnjeg odlaganja početka radova i završetak objekta biti pomeren za 2016.godinu. Ugovor između Aerodromu u Nišu i „Ajmaksa“ o zajedničkoj izgradnji kargo centra potpisan je još u oktobru 2008. godine, ali je projekat stao zbog problema oko prenosa 26,7 hektara zemljišta, čiji je vlasnik bila Vojska Srbije, u vlasništvo Aerodroma. Nakon dve godine, problem je rešen tako što su grad i Ministarstvo odbrane razmenili nepokretnosti.

Uslov za realizaciju ugovora bilo je da Aerodrom bude vlasnik zemljišta. Budući da smo uspeli da vlasništvo nad zemljištem prebacimo na grad, potrebno je samo još da se ta stavka uvrsti u ugovor i da se krene sa realizacijom posla – navodi gradski većnik Boban Mihajlović.

Izvor: Blic

Pročitajte i...