ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Iyeoka na Nišvilu

Iyeoka na Nišvilu

IyeokaAmerička pevačica nigerisjkog porekla Ijoka Okoavo (Iyeoka Okoawo) koju mnogi proglašavaju naslednicom Ejmi Vajnhaus i sledbenciom Nine Simon, Šade i Laurin Hil, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festival u nedelju 17. avgusta.

Osim što je za relativno kratko vreme postigla ogroman uspeh svojim albumima (između ostalog, pesma “Simply Falling” ima preko 18 miliona youtube pregleda) Ijoka je nagrađivana i kao pesnikinja, a cenjena kao aktivistkinja za ljudska prava i originalni predavač vokalne tehnike i improvizacije.

Ijoka je rođena u Bostonu, gde su njeni roditelji, oboje rođeni u Nigeriji, doktorirali na čuvenom Bostonskom univerzitetu. Njeno ime na maternjem “Esan” jeziku znači – “želim da budem poštovana”, što praktično I obeležava njen umetnički put. Karijeru je započela u grupi “The Rock by Funk Tribe” u kojoj su njeni stihovi već tada pronašli put do publike kroz muzičku fuziju džeza, bluya, fanka i gospel. Prvi solo album “Black and Blues” iz 2004. odine , baziran je na njenoj istoimenoj poemi, kao i “Hum The Bass Line” iz 2007, a naredne godine objavlila je živi album snimljen na Havajima.

Iste te 2008. godine dobila je još jedno priznanje kada je pozvana da učestvuje na kompilaciji “In the Name of Love: Africa Celebrates U2” – albumu obrada pesama sastava U2 na kojem su se pojavili skoro svi značajni afrički muzičari ( Angelique Kidjo, Les Nubians, Sierra Leone`s Refugee All Stars, Vieux Farka Ture, Vusi Mahlaslela, Soweto Gospel Choir…), izvevši upečatljivu verziju pesme “Desire”.

Nakon odluke da donekle transformiše kako zvuk ali i autorski pristup, stvarajući pesme u tradicionalnijoj formi, 2010. godine objavljuje treći studijski album “Say Yes” sa kojeg se kao veliki hitovi izdvajaju već pomenuta “Simply Falling” i “The Yellow Brick Road Song” koja je predstavljena u HBO seriji “How To Make It In America” i koja je posle toga korišćena kao glavna muzička tema popularne serije “Fairly legal”.

Ostavi komentar