EURO 2012 - Reprezentacije

Italija – EURO 2012

italija

„Slučaj Đenova“ i samo šest odigranih minuta protiv Srbije, nakon kojih su usledili neredi na tribinama, za Italiju su bili prekretnica u kvalifikacijama za EURO i ona je bez većih problema sačuvala prvu poziciju ispred Estonije, Srbije i drugih reprezentacija.

Sa čak 26 osvojenih bodova i bez ijednog poraza, Italija je stigla na žrebanje grupa za EURO pod plaštom jednog od favorita za titulu. Još od 1968. kada su jedini put bili kontinentalni prvaci, „azuri“ se nadaju novom uspehu, a u ovom trenutku tamošnja javnost veruje da će spoj mladosti i iskustva pod dirigentskom palicom Ćesarea Prandelija doneti rezultat.

Poslednje veliko takmičenje na kojem je Italija učestvovala, Mondijal u Južnoj Africi prošao je tragično po njih, pošto su u grupi prikovani za dno ispod Paragvaja, Slovačke i Novog Zelanda. Tužna epizoda posle osvajanja titule u Nemačkoj 2006. godine, najveće poniženje u istoriji njihove reprezentacije, 26. mesto na kraju prvenstva.

Prandeli je oživeo ekipu i u prvi plan isforsirao igrače poput Kasana, Balotelija, Pacinija, Pepea, Markisija, Noćerina.

Pisalo se nedeljama pre početka EURO-a da će Prandeli vratiti u tim Alesandra Del Pjera i Frančeska Totija ali on ipak nije želeo da menja tim koji dobija.

I bez njih dvojice, Italija će imati jednu od najiskusnijih reprezentacija na prvenstvu. Na golu će biti neprikosnoveni Điđi Bufon, dok će u odbrani biti mesta za Đorđa Kjelinija, Leonarda Bonućija, Domenika Krišita, Andreu Barzaljija, Andreu Ranokiju.

Srednji red činiće Klaudio Markisio, Antonio Noćerino, Rikardo Montolivo, Simone Pepe, Tijago Mota, kao i dva veterana kada je u pitanju reprezentacija – Andrea Pirlo i Danijele de Rosi.

Napad je najveća boljka „azura“ jer Baloteli igra po principu toplo-hladno, Kasano je bio dugo odsutan sa terena, pa će mesta biti verovatno za Đampaola Pacinija, Marka Borijela, Alesandra Matrija i Fabija Kvaljarelu.

Na kraju, kakav god sastav na teren bude izveo Prandeli, Italija će biti Italija – veliki favorit.

Pročitajte i...