Niške vesti

Ispravi se

ispravi-seProjekat Sportski čas – Ispravi se! koji sprovodi Wiener Städtische osiguranje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, nastavio se u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu i trajaće do maja 2012. godine, u školama širom Srbije.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazuju da u nekim sredinama čak 70 do 90 procenata dece, uzrasta od 11 do 14 godina, ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja.

Svesno problema, Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo projekat sa ciljem da deci školskog uzrasta predstavi važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj dece, ali i da zajedno sa roditeljima i vaspitačima doprinese rešavanju problema. U okviru edukativno-sportskog časa sa đacima će raditi stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša. U okviru edukativno-sportskog časa, u prvom delu đacima se obraća lekar fizijatar, kao i odbojkaši koji ličnim primerom svedoče o korisnosti bavljenja odbojkom. U drugom delu se igra egzibicioni meč, u kojem učestvuju i đaci i naši poznati odbojkaši, kao i odbojkaške nade gradova u kojim se manifestacija organizuje.

Sportski čas u Nišu je jedanaesti po redu i sa manifestacijama održanim u Beogradu, Subotici, Kraljevu, Požarevcu, Kleku, Užicu, Kragujevcu, Smederevu, Lajkovcu i Pančevu, ukupno je okupio preko 1700 učenika uzrasta od 11 do 14 godina.

Loše držanje je samo spoljašnja vidljiva manifestacija problema, a među deformitetima kičmenog stuba najučestalije je iskrivljenje kičme u vidu kifle (kifoza) kao i bočno iskrivljenje (skolioza). Deformiteti kičme se javljaju kod dece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli i ne mogu da izdrže opterećenje kojem su izloženi.

Posebno kritičan period za nastanak deformiteta kičmenog stuba je polazak deteta u školu. Deca tada naglo prelaze iz pune aktivnosti i velike slobode kretanja u fazu pasivnog sedenja u školskoj klupi. Održavanje sedećeg položaja je izuzetan napor za decu u razvoju. Dugotrajno, odnosno višegodišnje zauzimanje nepravilnog položaja, vremenom dovodi do istezanja mišića leđa i skraćenja mišića prednje strane trupa. Zadržavanje u tom položaju vremenom utiče i na duboke slojeve muskulature, što na kraju rezultira deformitetom kičmenog stuba, kifozom. U periodu puberteta koji je jednako kritičan, nastupa nagli rast kostiju. Ukoliko rast ne prati adekvatna mišićna snaga, pojavljuju se deformiteti ili naglo pogoršanje, ako je deformitet već prisutan. Nedovoljna fizička aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sistema, pored nepravilne ishrane i prevelike emocionalne napetosti.

Odbojka je sport koji se najpre preporučuje za zdrav razvoj kičme. Simetričnim pokretima u odbojci dečije telo se pravilno razvija. Odbojka obiluje brzinom i svestranim pokretima tela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Važnost fizičke aktivnosti i stvaranje navike vežbanja detetu na vreme jeste ono što će dete usvojiti za čitav život te su veće šanse da će rasti bez deformiteta, ili će ga uspešno korigovati ako do njega dođe. Redovnim sistematskim pregledima deformiteti se mogu na vreme otkriti i početi sa korektivnim vežbama.

Wiener Städtische osguranje, dugogodišnji sponzor nacionalnog odbojkaškog prvenstva, sprovodi akciju Školski čas – Ispravi se! uz veliku pomoć prijatelja iz Odbojkaškog saveza Srbije i odbojkaša iz Udruženja odbojkaških klubova prvih liga.

Pročitajte i...