Niške vesti

Ipak izmeštanje pruge?

pruga-u-nisuDelegacija Evropske komisije u Srbiji u septembru će raspisati tender za izradu projektne dokumentacije za železničku obilaznicu oko Niša, a za kompletan posao ove vrste iz pretpristupnih fondova EU biće izdvojeno do 1,5 miliona evra, saopštio je kabinet gradonačelnika Miloša Simonovića.

U saopštenju se navodi da je svrha ovakvog projekta izrada tehničke dokumentacije za izgradnju nove pruge na obilaznici oko Niša, od Robne stanice do stanice Sićevo. Zadatak uključuje i pripremu studije izvodljivosti, analizu troškova i koristi i uticaja na životnu sredinu, idejni projekat i pripreme tenderskih dosijea. Njegov deo je i priprema prijava projekata i priprema projektnog zadatka za nadzor nad izvođenjem radova.

– EU je iz pretpristupnih fondova većodobrila osam miliona evra za izgradnju ove železničke obilaznice oko Niša. Ovim parama biće izgrađeno 11 kilometara nove pruge od stanice Crveni krst do sela Prosek, a još četiri kilometra pruge ka Zaječaru biće rekonstruisano. Početak radova očekuje se sledeće godine – navodi se u saopštenju.

U njemu se podseća da su šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelići gradonačelnik Simonovićmaja prošle godine potpisali dokument o korišćenju novca iz evropskih fondova za izgradnju obilaznice oko Niša. Od 178,5 miliona evra koje je EU odobrila za reforme u Srbiji koje bi je približile članstvu, osam miliona namenjeno je izgradnji železničke obilaznice oko Niša, što „predstavlja stvaranje uslova za izmeštanje pruge iz centra grada“.

Na sednici Skupštine grada krajem juna većina odbornika usvojila je predlog Generalnog urbanističkog plana za period od 2010 do 2025. godine u kojem se i dalje predviđa postojeća pruga u gradskom jezgru, na relaciji Crveni krst – Prosek, mada u nacrtu GUP-a koji je prethodno prošao javnu raspravu pruga nije postojala.

Predstavnici vlasti (DS, G17 plus i SPS) objasnili su da je pruga u centru grada „ucrtana isključivo iz pravno-tehničkih razloga, zbog toga što se još uvek nalazi u višem aktu, aktuelnom Prostornom planu Republike Srbije“. Opozicija je, pak, oštro kritikovala činjenicu da je kroz javnu raspravu prošao drugačiji nacrt GUP-a, iznela sumnje da će pruga u centru grada uopšte biti izmeštena, a DSS je najavila krivične prijave protiv odgovornih zbog ovakvih „manipulacija“.

Izmeštanje pruge iz centra grada sporadično se najavljuje decenijama unazad. I sam Simonovićje pre dve godine kazao da „Nišlijama pored kuća i stanova više neće prolaziti vozovi od početka 2012. godine“. Interesovanje za ovakav projekat veliko je pre svega zbog činjenice da se prugom u gradskom jezgru odvija međunarodni saobraćaj, a ona prolazi kroz pet većih naselja i predstavlja ne samo saobraćajni, veći ozbiljan bezbednosni problem. Više građana Niša većje izgubilo život, prelazeći prugu na obeleženim i neobeleženim prelazima.

Manja smetnja
Mediji su više puta zabeležili da se rampe na dva najfrekventnija pružna prelaza u centru grada, u naselju Palilula, ne spuštaju kada voz prolazi. Snimci pokvarenih rampi našli su se i na Jutjubu, a u Železnicama Srbije uglavnom su odgovarali da se radi o „manjoj smetnji “ i obećavali da će ona biti otklonjena. U gradskoj opštini Palilula su, pak, kritikovali „neodgovorno ponašanje“ Železnica Srbije, navodeći da ona ne ulaže skoro ništa u obezbeđivanje ovih pružnih prelaza, koji spadaju u „najopasnije u Srbiji“.

Danas

Pročitajte i...