Insajder

Insajder | Vroom

Aleksandar Nikolić Coa

Drum & Bass & Armunika

Od prošle posete Vroooma prošlo je nekih godinu dana. Medjutim ovog puta su nam došli u goste sa originalnom postavom za razliku od prošlog puta kada je mladjanja Tamara menjala Vanju.

Medjutim zna se ko je uiltimativna alfa-ženka za performans. Koncert je dosta kasnio čak i za (vrlo niske) Feedbackove standarde o satnici. Tako su prvi tonovi na harmonici opleteni tek u 12:10. Verovatno su čekali da se prostor malo više popuni ali uzalud. Feedback je ovog puta bio samo do pola pun (i to na prepisivanje).

To medjutim nije sprečilo bend da odmah raspali sa novim singlom „Privremeno stanje“ i još jednom novom pesmom sa predstojećeg albuma „Input“ čiji se izlazak očekuje početkom maja. Usledile su dobro poznate „This time“, „Nismo tu“ i „Malo vremena“ da bi opet uletela još jedna nova stvar. Radi se o pesmi „Cuts“ koja je već izvodjena u onoj pivskoj top listi i koja ima najstriptizniji (ako je to uopšte reč) refren koji sam u poslednje vreme čuo. Ne baš mnogobrojnoj publici nije smetalo što su u tolikom broju pa su svi uživali klateći se u brundajućim ritmovima dvaju basa od kojih je jedan na pedali imao efekat-migrena kitova a drugi je upravo dovršavao Japan novim potresima. Sablasna „Can’t stop“ je malo usporila stvari šireći jezu ispred bine. Posle nje je usledilo jedno iznenadjenje. Obrada The Clashove „Rock the Casbah“ kakvu do sada sigurno niste čuli. Čak bi i sam Stramer verovatno zbunjeno odlsušao pesmu a zatim prezadovoljno aplaudirao. Polako je postajalo sve vrelije i razbacanije, taman savršena atmosfera za „Undersense“ koja je promrdala i najveće flegme u publici.

vroom-insajder

Tada su prvi put pustili gitaru sa matrice. Do tada je Marko Grubić na svom distorziranom basu lagano menjao gitaru koja je dobila šut kartu iz benda. Nemate pojma koliko silinu ima bas na overdrajvu. Do kraja regularnog dela koncerta bend je rešetao sve samim brzim stvarima. „Ludvig“ je i ovog puta zvučao kao apokaliptični kabare na esidu koji juri brzim vozom na kraj sveta. „Budjenje“ i „Missreality“ su izvukle čak i ruke u vazduh. Uspeli su da ostvare paradoks. Da u isto vreme naprave opuštenu ali i energičnu atmosferu. Vanja nije stajala sa svojom seksipilnom epilepsijom na samoj granici izmedju taktova i tako muškom delu publike dizala…pritisak. Još jedna obrada je našla svoje mesto na repertoaru i to ni manje ni više nego „Problem“ Sarla Akrobate. Time se završio prvi deo nastupa. Nisu se mnogo femkali oko bisa tako da nisu kasvetno ni silazili sa bine pre nego što su prisutne proveli kroz euforični „Tamni vilajet. Dok su oni pevali „Kuća se ruši a baba prede vunu“ Radoš Bajić je još uvek bio Sekula. Vanja tu na samom kraju imala malo problema sa glasom ali se sve vrlo brzo ispravilo već u sledećoj „Kao Adam u rano jutro“. Za krak kraj je ostavljena hipnotična „Proloaz“ uz koju su neki prisutni već krenuli napolje ali je većina ipak ostala do samog kraja da vidi kuda on vodi. Nastup je bio gotov do pola dva. Nije trajalo baš dugo ali je bilo sasvim dovoljno tako da niko nije otišao gundjajući.

Vrooom je nastavio niz bez lošeg nastupa. Najavljeni album će, sudeći po onome što smo imali prilike da čujemo, zacementirati njihovu poziciju jodnog od najoriginalnijih bendova i to ne samo u granicama Srbije. Ne mogu da im pridju ni ove mlade nade iz renesansne Nove Srpske Scene. Za prave nove stvari potrebna su kreativna muda. A ovaj bend ih definitivno ima. Šteta što nije bilo više ljudi da se uveri u to. Možda sledećeg puta ako im do tad dosade Block Out i KKN.

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
Foto: Irena Spasić

Pročitajte i...