Insajder

Insajder | Can I get some feedback? vol. 1

feedback

Badass soundz 4 badass future

Setimo se za početak naslova prorčke pesme Gil Scott Herona, „The revolution will not be televised“.

Ako to prenesemo na muziku, tačnije na muzičku revoluciju, videćemo da je ovaj pokojni velikan bio i te kako u pravu. Pa tako muzičku revoluciju nećete videti u „Prvom glasu Srbije“ niti u „Ja imam talenat“. Možda ti ljudi znaju da pevaju ali nemaju dušu da naprave razliku a to ih, samim tim, čini samo zabavom za milione i otiračem za tabloidske noge.

Prave revolucije ključaju daleko od objektiva kamere. Sve što je zasadjeno probije zemlju pa se tako nadam da će ovaj „underground“ takodje proklijati na videlo gde mu je i mesto.

Mora se odati priznanje i Feedbacku koji je očigledno rešio da izadje u susret mladjim bendovima i to ne samo prostorom već i promocijom na netu. Pa tako smo nedavno imali jedan omladinski omnibus(There., Decokvaritelji, Scarlet Dust) a sinoć je bina bila rezervisana za bendove Loading, Spasm, Leer.

Prvi na redu bili su Loading. Momci su možda nekom poznatiji po imenu Brainsick Spawns pod kojim su nastupali prošle godine na Mediana Balkanrock festu i imali vrlo zapažen nastup. Ove godine su prekršteni, sasvim zasluženo, odneli pobedu na pomenutom festivalu. Nisu imali puno nastupa u Nišu i ovo je bio dobar način da ih publika malo bolje upozna. Bend sebe karakteriše kao warfare metal. Ukratko zvuče kao drugi dnevnik na teškim distorzijama. HC i metal uticaju mešaju se u autorskim stvarima („Hram za sram“, „Balkanski kompleks“…) koje, pored toga što dobro zvuče, šalju i ozbiljnu poruku jako kvalitetnim tekstovima. Sigurno su mnoge obradovali i obradama Sepulture i Slipknota koje su zvučale izvanredno. Nadam se da nećemo morati da čekamo dugo do sledećeg nastupa.

Spasm je bend koji ima popriličan staž iza sebe tako da ih i ne možemo nazvati novim i mladim bendom. Ipak celu tu kilometražu iza njih obeležilo je to što su nastupali kao Tool tribute…i to sjajni. Medjutim bend je rešio da izadje iz tih okvira i oproba se u autorskom radu. Pesme su nešto duže od standardnog formata pa je Spasm izveo duplo manje pesama od ostalih bendova. Psihodelični tonovi, gaženje pedala po svakojakim skalamerijama po bini stvara jedno sonično okruženje kroz koje se probijaju rifovi na dve gitare. Uprkos svemu tome bend se još uvek nije „odlepio“ od Toola pa će se tako verovatno svi složiti da njihove stvari, iako su odlične, podsećaju na Alatku. Verujem da će vremenom Spasm uspeti da se otarasi te Tool etikete koja im je nametnuta i da će još više sve to pretočiti u neki svoj izraz. Dobro im je krenulo.

Za kraj je ostavljen koncertni debi benda Leer, koji je ujedno i najmladji od svih ovde pomenutih. Izbacili su spot za pesmu „Akt“ čisto da nam daju naznake u kom pravcu će se zvuk kretati. O ostatku autorskog rada se malo znalo sve do sinoć. Kad smo kod pomeutog spota, dosta je kritika bilo upućeno na vokale koji su plutali po ostatku pesme. Imajući u vidu sjajne produkcijske mogućnosti mladih bendova to i ne čudi. Ono što vam mogu reći je da vokali uživo zvuče prejebeno. Ne samo to. Pevač se sa scenskim nastupom jednako dobro snalazi kao i sa pevanjem. I to se moglo primetiti još na prvoj pesmi. Zvuk benda se zasniva na jednom pravcu koji se poslednjih godina širi ko požar po svetu i počinje da zauzima vrlo bitno mesto u metal muzici. Melanholija i težina u jednom. Pevanje i groulovanj, ali ne na dosadni,providni način na koji smo navikli kod nekih bendova (In Flames recimo). Ova kombinacija dooma, post metala, sludgea i alternative je ogromno kreativno polje gde bend zaista ima prostora da nadje svoj zvuk. Autorski bend zvuči originalno iako tu ima Isisa, Deftonesa, Alaskana, Giant Squida i još po nečeg. Veliki plus za tekstove na srpskom. A ko voli obrade uživao je u Deftonesima, Faith no moreu i Nirvani.

Prvi „Can I get some feedback?“ bio je pravi uspeh. Kako po muzici tako i po zavidnoj posećenosti koja se održala do kraja. Podsetiću vas na nedavnu izjavu gosn. Janjatovića o novoj niškoj sceni kada je rekao da ne zna ni jedan bend iz Niša. Izjavu ovde nećemo komentarisati zato što smo fini ali jedno je sigurno. Neko je trebao da ga uhvati za uvo, dovuče do Feedbacka i ubaci unutra pa on nek se čudi šta sve ima po Niš.

Aleksandar Nikolić Coa

Pročitajte i...