Insajder

Insajder | Bei the Fish

btf

Koncertna renesansa

Klub Feedback doživljava svojevrsnu koncertnu renesansu što je potvrdio nastup makedonskog elektro-pop benda Bei the Fish. Ovi Makedonci se već duže vreme pojavljuju „na televizor“, tačnije na MTV Adria, i grade internacionalnu karijeru.

Dokaz za to je i evropska turneja na kojoj se našao i Niš. Klub je bio poprilično pun. Delom zbog toga što je cena karte bila zaista pristupačna a delom zbog toga što dosta ljudi prati novu ex yu scenu na MTV-u i željni su da je osete i uživo. Ovo je bio prvi nastup benda u našem gradu i posvemu sudeći nijedna strana nema razlog da budu nezadovoljna. Ni publika, ni gazde, ni bend…

Kao predgrupa (ili tačnije predčovek) bendu nastupio je londonski MC Ola Dioss koji živi i radi na relaciji London-Skoplje. Ovaj žgoljavi, smaknuti Englez na svom polučasovnom setu predstavio nam je svoju verziju alternativnog hip-hopa u kome nema klasičnih crnačkih izdrkavanja o kola i tozla ali zato ima dobrih mračnih matrica preko kojih savršeno ide njegov britanski akcenat. To zajedno čini njegovu muziku savršenim soundtrackom za neki film o britanskim propalitetima(tipa Trainspotting). Zaista prijatno iznenadjenje. Bio je to dobar uvod za nešto pitomiji zvuk benda Bei the fish. Više o ovom momku kao i njegov album „Invading the invaders“ možete naći na http://www.facebook.com/OlaDiossMOZeu?ref=ts .

Ipak on još uvek nije silazio sa bine pošto je saradjivao sa bendom na njihovom poslednjem albumu „Just an idea!? atto primo“ koji možete smaknuti za dž sa zvaničnog sajta benda http://www.beithefish.com/ . Bend opremljen klavijaturama, semplerom, laptopom i bubnjevima krenuo je laganim tempom izvodeći svoje novije stvari koje se kreću u okvirima ambijentalne elektronike i jebačkog chilla obojenim pop senzibilitetom kakav srećemo kod bendova nastalih u drugoj polovini devedesetih(Hooverphonic, Soulstice, Lamb, Baxter itd). Što se tiče naše zemlje recimo da se mogu uporediti sa nekim radovima Intrudera.

Pored već pomenutog recitovanja Ola Diossa ovde su u pesmama prisutni i muški i ženski vokali, s tim što je mastermajndu benda koji i peva i svira klavijature i gitaru, mikrofon malo prekidao tako da ga na prvih nekoliko pesama i nije bilo baš iako se vidlo da se čovek ubi od pevanja. Medjutim to je ubrzo rešeno pa se sve nastavilo normalnim tokom. Kako je koncert odmicao ritmovi su bivali sve dinamičniji. Negde na sredini repertoara provlačili su se i zvuci harmonike približavajući time zvuk Gotan projectu što je polako pokrenulo ljude da džuskaju. Već u zadnjem delu koncerta elektronika je preuzela primat a zajedno sa njom podivljalo je i osvetljenje. Lagani koncert pretvorio se u nešto nalik klupskoj žurci pa su svi sa viškom pozitivne energije mogli da je seoslobode mrdanjem uz nešto brže bitove.

I tako…(što bi reko Sekula) prodje još jedan zanimljiv koncert koji se zaista može shvatiti kao osveženje u odnosu na već ustaljenu koncertnu ponudu u Nišu. Iako tematikla pesama ne mrda dalje od ljubavi možda je baš to bilo ono što nam je potrebno da se bar na trenutak sklonimo od trećeg dnevnika i barikada.

Nažvrljo: Aleksandar Nikolić Coa
Naslikala: Irena Spasić

Pročitajte i...