Kulturna dešavanja

Imitacija života

Imitacija životaStudentski kulturni centar Niš i Akademsko pozorište SKC-a Vas pozivaju na pozorišnu predstavu IMITACIJA ŽIVOTA po istoimenoj drami Mirjane Bobić Mojsilović
Četvrtak, 29.04.2010. u 19:30h
Lutkarsko pozorište u Nišu

režija: Biljana Radenković
pokret: Ivica Klemenc
scenografija: Srđan Miljković
kostimograf: Dejan Gocić
izbor muzike: Vladimir Stanković
asistent režije: Mirjana Đorđević
lektor: Nataša Ilić

Igraju:
Ana Saković

kao Olga Krunić, alijas sisi, nekada poznata glumica

Mirjana Đorđević
kao Angelina Jović, alijas loreta, mlada glumica

Branislav Filipović
kao Milivoje, dramski pisac, početnik

inspicijent: Anja Kotnik
ton: Milan Marković
svetlo: Milovan Stojanović

Mirjana Bobić Mojsilović novinar i pisac, objavljivala je dvadeset godina, od 1979. do 1999. godine tekstove, intervjue, eseje u skoro svim jugoslovenskim i srpskim listovima, bila je autor i voditelj brojnih televizijskih emisija.

Drama Imitacija života (2004) govori o devedesetim godinama dvadesetog veka u Srbiji i o tranziciji u kojoj trenutno živimo. U ovoj predstavi je, ističe njena autorka, reč o „piscu koji u Srbiji, u stvari, samo imitira život, koji je surov i melodramatičan, a koji može da bude divan, ako imamo snage da „kažemo istinu“.

Biljana Radenković je rođena 10.09.1973. god. u Nišu. Diplomirala sociologiju (na predmetu Sociologija umetnosti-pozorište) na Filozofskom fakultetu u Nišu. Završila glumu i lutkarstvo na Nacionalnoj Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost (NATPIS) u Sofiji u klasi profesora Bonje Lungova. Glumica je Pozorišta lutaka u Nišu. Od 2004. godine je umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta SKC-a. Ovo je njena druga režija. Dobitnica je nagrade za najbolju režiju za predstavu „U plamenu strasti“ na XI Festivalu Akademskih Pozorišta Srbije u Novom Sadu 2007. godine.

Reč reditelja

 

Melodrama naših života nikako da se završi, traje već dvadeset godina a kraj joj se ne nazire. Dve decenije pokušavamo da izađemo iz jednog takvog društvenog modela čija su sastavna obeležja kriminal, korupcija, kič kao i nepostojanje „istinskog pluralizma“ u svim oblastima društvenog života: privredi, nauci, umetnosti, politici.

Postavkom ovog komada želim da potenciram opšte poznate probleme umetnika danas u Srbiji. Na šta je sve spreman jedan umetnik samo da bi se bavio svojom profesijom? Na koju vrstu uslovljavanja, pripadnosti? On i dalje živi, radi i stvara u društvu sa poremećenim sistemom vrednosti i direktno zavisi od volje tj. samovolje njegovih pretpostavljenih – „krojača umetnosti“. Na osnovu kog i kakvog vredonosnog kriterijuma se onda određuje validnost i vrednost njegovih dela?

„Napisala sam komad o našim istinama i lažima, komad o moralu i stidu, o mimikriji i tihim susedima. To je priča o našim životima, o suočavanju sa vlastitim posrnućima, a sve to izaziva i suze i smeh, što sam kao pisac i želela. Priča o Srbiji Miloševića ali i o Srbiji tranzicije u kojoj su junaci personifikacija moralnog namigivanja Srbije.“

Mirjana Bobić Mojsilović