Niške vesti

Imanje starih Rimljanja u okolini Niša

arheoloziArheolozi su u ataru sela Jelašnica pored Niša otkopali zid dug 38 metara, iz rimskog doba! Prvi put stručnjaci ozbiljnije istražuju lokalitet poznat pod imenom Bara, koji je smešten na više stotina metara uz ušće reke Jelašnica u Nišavu.

Arheološki radovi u službi zaštite započeli su 18. novembra na trasi budućeg auto-puta ka Bugarskoj, koji bi trebalo da se gradi za nekoliko meseci.

Zanimljivo je što je građevina bila naslonjena na starije kulturne slojeve, pa je pretpostavka o životu na lokalitetu šira.

– Pronađeni zid je bio praktično nasloljen na praistorijski sloj, gde je pronađena otpadna jama – objašnjava za „Novosti“ mr Maja Đorđević, stručnjak Republičkog zavoda za zaštitu spomenika u Begradu, koordinator istraživanja. – U jami su se nalazili delovi nekadašnjeg objekta iz gvozdenog doba i brojni delovi objekta za koji pretpostavljamo da je služio za odlaganje pšenice.

Do sada su arheolozi našli i tragove kuća iz mlađeg gvozdenog doba i zdele. Jake vode, međutim, donekle su uništile značajne kulturne slojeve a uništenju su doprineli i poljoprivredni radovi.

– Radovi već daju značajne rezultate koji svedoče o životu na ovom platou od starijeg gvozdenog doba do rane antike (2-3. vek).Za sada najznačajniji deo ovih nalaza je severni zid objekta, ali verujem da nas očekuju i drugi vredni nalazi – kaže Maja Đorđević.

Novosti

Pročitajte i...