Magazin

Igra prestola

igra-prestola

Led, krv i železo

Američka TV mreža HBO je još pre više od decenije vinula u nebo standarde TV produkcije svojim visokobudžetnim serijama i filmovima. Dovoljno je pomenuti „Band of Brothers“, „The Sopranos“, „Wire“ i „Rome“.

Najava da će HBO producirati seriju po motivima bestselera Džordža R. R. Martina „Igra prestola“ propraćena je velikim uzbuđenjem i ništa manjim očekivanjima. U pitanju je prvi deo jednog od najuspešnijih epsko-fantastičnih serijala današnjice koji ima hordu vernih fanova i veliki pop-kulturni uticaj.

Sam serijal nazvan „Pesme leda i vatre“ veoma je popularan i kod nas pa nije bilo nimalo čudno kada su po srpskim gradovima osvanuli bilbordi na kojima je Šon Bin, stežući dugi mač od valirijskog čelika sedeo na gvozdenom prestolu koji je predmet svih intriga i sukoba u knjizi.

Producenti su se mudro odlučili da Bin igra Edarda Starka, kraljevu desnicu i gospodara Zimovrela jer je on već imao sličnu rolu, Boromira u „Gospodaru prstenova“, pa će to svakako biti predmet asocijacije kod publike. Još u vreme razvijanja projekta, „Igra prestola“ je dobila nadimak „Sopranovi u Srednjoj zemlji“, što nije ništa čudno jer iza svega stoji Tim Van Paten, čovek zaslužan upravo za sagu o mafijaškoj porodici iz Džerzija kao i za „Wire“ i „Rome“.

Radnja serije događa u imaginarnoj zemlji Vesteros koju su ranije pokorili Targarjeni. Nakon poslednjeg, „ludog“ kralja Erisa II Targarjena, na železni tron dolazi Robert Barateon uz pomoć Džejmija Lanistera – Kraljeubice, koji je bio pripadnik elitne kraljeve garde i brat Robertove žene Sersei. Pored porodica Barateon i Lanister glavni likovi su iz porodice Edarda Neda Starka, koji stoluju na severu zemlje. Ned Stark postaje kraljeva desnica i tako postaje deo velikih intriga koje potresaju borbu oko prestola. Ned, kao čovek od vrline i časti, ne uspeva da se uklopi u iskvareni i moralno degradirani sistem koji vlada na dvoru i, nakon što otkriva veliku tajnu vezanu za kraljevog naslednika, pada kao žrtva zavere porodice Lanister. Sve to pokreće veliki rat u kome će se sukobiti Lanisteri i Starkovi sa svojim vazalima. U isto vreme, na severu zemlje gde veliki Zid od leda deli kraljevstvo od neistraženog snežnog bespuća počinju da se dešavaju čudne i jezive stvari, tako u fokus radnje dolazi Noćna straža, nezavisni viteški red koji čuva kraljevstvo. A sa druge strane mora Deneris, jedina preživela iz porodice Targarjen, sprema invaziju kako bi zauzela presto.

Prva epizoda serijala koštala je između 5 i 10 miliona dolara, dok je kompletna sezona od deset epizoda imala budžet veći od 60 miliona dolara. Samim tim, nije ni čudo što su mediji „Igru prestola“ već u samom početku produkcije proglasili najočekivanijom serijom 2011. godine. Kada je konačno 17. aprila emitovana pilot-epizoda ta očekivanja su dobila svoje opravdanje jer je svima bilo jasno da se radi o izuzetnom televizijskom projektu. „Igra prestola“ pleni raskošnom produkcijom, kvalitetnom režijom, dobrim scenarijom i izuzetnim glumačkim ostvarenjima. Pored Šon Bina, upečatljive role dali su Lena Hidi kao kraljica Sersei Lanister (ove glumice se publika svakako seća iz filma „300“ i serije „Terminator: The Sarah Connor Chronicles“), Nikolaj Koster Voldau kao Džejmi Lanister, a svakako najprijatnije iznenađenje je američki glumac Piter Dinkledž kao Tirion Lanister. U seriji se pojavljuje i novi Konan, glumac Džejson Mamoa koji igra Dotraki kala Drogoa.

Postojala je bojazan kako će se u seriju uklopiti pregršt likova i pripovednih tokova koji postoje u knjizi ali se ispostavilo da je to urađeno u najmanju ruku korektno. Iako će pravoverni fanovi gunđati zbog nekih izmena kao i davanja na značaju nekim likovima koji u knjizi nisu u fokusu, krajnji rezultat je ostao veran onome što imamo u samom romanu. Ono što se da zameriti seriji jeste upravo to što se veliki budžet ponekad ne vidi. Velike bitke između Starka i Lanistera jednostavno su preskočene, Dotraki karavan koji treba da broji desetine hiljada duša će vam u pojedinim momentima evocirati uspomene na Šotrin „Boj na Kosovu“, CGI je na nekim mestima previše upadljiv… Ipak, sve ostalo je više nego impresivno, pa je publika imala prilike da uživa u deset epizoda serijala koji daleko nadmašuje recentnu televizijsku produkciju a svojim kvalitetima i mnoge holivudske blokbastere.

Poslednja epizoda serije ostavila mnoge stvari nedorečenim i najavila mnogo toga zanimljivog u drugoj sezoni koja počinje da se snima ovoga leta. „Igra prestola“ nastaviće se „Sudarom kraljeva“ (tako se zove drugi deo Martinove knjige, HBO nije precizirao da li će se i serija zvati isto tako) a verni fanovi knjiškog serijala će biti u prilici da konačno pročitaju dugo najavljivani peti deo (biće ih ukupno sedam) nazvan „Ples sa zmajevima“ koji bi trebalo da se pojavi ovog leta.

Dejan Stojiljković (preuzeto iz Pressinga)

Pročitajte i...