EURO 2012 - Reprezentacije

Grčka – EURO 2012

grcka

Grci, narod Olimpijskih igara, bogat istorijom, filozofijom i kulturom, a pre svega dramom, uključujući tu i komediju i tragediju, kao da nisu imalivremena da se istinski posveti najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Reprezentacija Grčke „samo“ je tri puta učestvovala na Evropskom prvenstvu, ali joj je jednom čak pošlo za rukom i da ga osvoji.

Sadašnji selektor grčke reprezentacije je Fernando Santos, no u periodu kada su postali prvaci Evrope savladavši domaćina, Portugaliju u finalu 2004. godine, „gusarski brod“ je vodio Nemac Oto Rehagel, koji je tu funkciju obavljao punih devet godina.

Taktika grčkog nacionalnog junaka, kako su prozvali Rahagela, je 2004. urodila plodom jer se oslonio na savršenu odbranu, a „sadašnja taktika“ – sklopiti dlanove i moliti se da se žrebom dobije najlakša grupa, takđe je bila uspešna. Grci na EURO2012 igraju sa domaćinom Poljskom, Česima i Rusima.

Upravo će im veoma povoljan žreb biti i najveći adut na ovom šampionatu. Bar se tome nadaju u zemlji Helena, za koju više ne nastupa legendarni Teodoros Zagorakis, koji je ubeležio 120 mečeva za reprezentaciju, ali veterana ima na pretek.

Pored kapitena reprezentacije Jorgosa Karagunisa (rođen 1977), tim će predvoditi iskusni igračipoput njegovog klupskog kolege iz Panatinaikosa Kostasa Kacarunisa, zatim napadač Jorgos Samaras iz Seltika i junak trijumfalnog pohoda na EURO2004 Angelos Haristeas, 32-godišnjak koji karijeru privodi kraju u kiparskom AEP-u. Odbrana Grka i ovoga puta trebalo bi da bude najjači deo tima, pre svega zbog nekoliko igrača koji nastupaju u stranim ligama.

Tu su Bundesligaši Papadopulos iz Šalkea i Papastatopulos iz Verdera, zatim Cavelas iz Monaka i Moras iz Ćezene, no sadašnji tim je daleko od evropske elite pa je malo verovatno da će dogurati daleko. Mada, to se mislilo i za ekipu koja je 2004. stigla u Portugal…

Pročitajte i...