Niške vesti

Gradska uprava ruži centar Niša

Gradska uprava Fasada zgrade sagrađene pre 70 godina danas je zbog dotrajalosti u jadnom stanju. Delovi fasade otpadaju, pa su na jednom mestu provirila slova „DNO“, deo nekog ranijeg natpisa iz predratnog perioda, što objektu u kojem zasedaju i odbornici Skupštine grada daje tragikomičan i neprimeren izgled.

Iako je još u maju prošle godine najavljeno da će zgrada Gradske uprave biti potpuno obnovljena, radovi do danas nisu počeli. Ova zgrada obnovom ne bi samo prestala da bude ruglo, već bi Nišlije lakše mogle da završavaju poslove, pošto se u njoj nalaze sve gradske inspekcije i administrativne službe.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da se od rekonstrukcije ove zgrade nije odustalo i da radovi nisu započeti jer je odlučeno da se osim fasade uradi i rekonstrukcija instalacija, kao i da se zatraži pomoć NIP-a u finansiranju. Prema Simonovićevim rečima, rekonstrukcija će početi već u martu.

– Završeni su glavni projekti za rekonstrukciju fasade i potkrovlja, kao i glavni projekat instalacija. Odlučili smo da kod NIP-a konkurišemo za polovinu sredstava, pa su zato radovi odloženi. Odluka će biti poznata u februaru. I ako ne dobijemo sredstva od NIP-a, radovi na rekonstrukciji će početi sredstvima iz budžeta. Izmeštanjem Prekršajnog suda iz prizemlja zgrade dobiće se prostor u kojem će se na jednom mestu nalaziti sve službe koje su najdirektnije vezane za rad sa građanima – kaže Simonović. Ukupna vrednost radova je procenjena na 154 miliona dinara bez PDV-a.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić navodi da se od NIP-a očekuje pozitivan odgovor i da je suština rekonstrukcije da se stvore optimalni uslovi za efikasnije ostvarivanje prava građana, ali i da estetski momenat nije zanemarljiv.

– Ova zgrada Gradske uprave trenutno je najgori objekat u Srbiji od svih većih gradova i sasvim odudara od estetskog izgleda i arhitektonskih rešenja u centru Niša. Očekujemo da se fasada i potkrovlje završe do sredine sledeće godine, a onda će se nadalje radovi odvijati po fazama – kaže Ilić.

Ozvor: Blic

Pročitajte i...