Niške vesti

Gradonačelnik podržao akciju „Bitka za bebe“

milos-simonovicKako saznaju JužneVesti, Gradonačelnik Niša Miloš Simonović donirao je jednu mesečnu zaradu i tako se priključio akciji „Bitka za bebe“ za kupovinu inkubatora. Simonović je uputio poziv svim javnim funkcionerima koji su u mogućnosti, kao i kompanijama koje posluju na teritoriji Grada Niša da se priključe ovoj akciji.

– Grad Niš dokazao se kao kredibilni partner kompanijama koje posluju u našem gradu i uz lokalno odgovorno poslovanje zajednički su rešavane brojne situacije na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. I sada se nadam da ćemo zajedničkim snagama rešiti problem nedostatka i zastarelosti inkubatora i na taj način zaštititi jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na život – naveo je gradonačelnik.

Prema procenama Ministarstva zdravlja, u Nišu nedostaje osam inkubatora. Preciznije, Kliničkom centru Niš, Klinici za ginekologiju i akušerstvo nedostaje tri, a Dečijoj klinici, Odeljenju neonatalne intenzivne nege, potrebno je pet inkubatora. Pre desetak dana, niški Klinički centar dobio je tri nova inkubatora za zbrinjavanje beba.
Akcija „Bitka za bebe“ Fonda B92 ima za cilj da animira zajednicu u Srbiji, od kompanija do nevladinih organizacija, da se zajednički reši problem nedostatka inkubatora za prevremeno rođene bebe za sve institucije u Srbiji kojima su potrebni.

Prema podacima Fonda, u Srbiji su inkubatori stari i po 40 godina, a rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u Evropi 15%.

Za sada je kupljeno 78 inkubatora.

Pročitajte i...