Niška muzička scena

GLAD

gladBend Glad je sa autorskim radom počeo decembra 1996. Za vreme tog prvog perioda grupe napravljena su dva demo snimka sa po tri pesme u sudijima Zlatna nota (leto ’97.), Ace of spades (leto ’00.) i demo snimak sa jednom pesmom u studiju Radio Niša (proleće ’98.). Kasete sa snimcima su išle od ruku do ruku, od škole do škole tako da je na prvoj svirci grupe Glad u legendarnom kafeu Rock (gde je bend bio gost jednom lokalnom Niškom bendu) publika znala gotovo sve pesme koje su bile na demo snimcima. Kuriozitet je da Glad nije tada računao da će iko doći da ih sluša obzirom da je headliner bio lokalni pank rock band.

Usledio je niz lokalnih svirki po klubovima i na otvorenom a zatim i gostovanje na poznatom Prsslook-u na lokalnoj televiziji; Niške radio stanice su u svojoj set listi imale dve autorske pesme benda: Kosovo i Svet je tvoj (koja je i danas u repertoaru benda).

Od učešća je značajan nastup kod Narodnog pozorišta u Nišu u ogranizaciji Fast radija 1999. uz ostale Niške neafirmisane i afirmisane bendove.
Kulminacija rada je pobeda na prvoj (i jedinoj) Kvalifikaciji za Zaječarsku gitarijadu 2001. godine, održanoj na platou u Niškoj Tvrdjavi (kada je u žiriju bio R.M. Točak). Posle veoma loše organizacije u Zaječaru kada je svima bilo preko glave vucaranje po strunjačama i kišnom vremenu bend je ipak izašao da svira i to samo dve pesme po dozvoli organizatora bez prethodne tonske probe i, zanimljivo, naišao na dobar prijem kod publike.

Usledilo je razočarenje i pasiva, promena personala, ali i tihi rad na novim pesmama. Glad je dugo vremena tražio pravog pevača. Taj tužan period trajao je punih 6 godina.

Glad se ponovo rodio sa novom postavom 2007. godine i decembra meseca održao nastup u Holu fakulteta Zaštite na radu u Nišu sa legendarnim Niškim bendom Mama Rock. Usledio je niz svirki po klubovima i vrlo zapažen nastup na Beer Festu ’08. u Niškoj Tvrdjavi. Možda najznačajniji nastup bio je na Rock On Festu u Pirotu, avgusta 2008. Svirao se Svrljig, Kragujevac, Pirot, Niška Banja. Usledili su nastupi po klubovima i vrlo zapažen nastup na Peace festu u Dimitrovgradu 2009. a zatim i na tradicionalnom Čupinom memorijalu iste godine.

U organizaciji Radija 202 Glad je učestvovao nekoliko puta u lokalnom rock klubu da bi naposletku odsvirao svoj prvi nastup u Beogradskom SKCu. Plod tog nastupa je superfinale Demo Mastersa ’09; ubrzo posle toga pesma Vampir će se naći na kompilaciji neafirmisanih bendova u izdanju PGPa.

Glad je svirao kao support Kraljevskom apartmanu i Osvajačima. Trenutno je završna faza prvog albuma benda čije se izdanje očekuje početkom naredne godine.

Nemanja Vacić, vokal
Aleksandar Videnović, gitara
Milan Tričković, gitara
Miloš Jovanović, bas
Ljupčo Cvetanovski, bubanj

Pročitajte i...