Niške vesti

Fonza i “Noćni vukovi“ na filmu

fonzaKada se ruski premijer Vladimir Putin pojavio u martu na “Marakani“ u društvu korpulentnog bajkera na štakama, kome je namenio mesto odmah do sebe, svi su se zapitali ko je taj čovek.

Od tada je o Nišliji Goranu Jovanoviću Fonzi, vukovarskom veteranu i najpoznatijem članu srpskog ogranka slavnog ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, javnost imala prilike da sazna mnogo toga, a priča o njemu uskoro će dobiti epilog i na bioskopskom platnu.

Dokumentarno-igrani dugometražni filma o Fonzi i „Noćnim vukovima“ nosi naziv „Drugo ime za slobodu“, što po rečima autorke Slađane Topalović Nestorović iz producentske kuće „Mediapro“ u prvom redu asocira na motocikl kao univerzalni simbol slobode.

Tako je mala ali odabrana ekipa filma – u kojoj su se našli još direktor fotografije Tomo Vukadinović i studentkinja III godine FDU Marija Momić, koja je bila zadužena za drugu kameru – s niškim bajkerima prevalila 5.000 kilometara do velikog moto-skupa u Novorosijsku i posle 15 dana putovanja kroz Srbiju, Rumuniju, Moldaviju, Ukrajinu i Rusiju shvatila zašto su bajkerska prijateljstva tako iskrena i čvrsta.

– Na putu nema laži, nema prevare, svako pokaže kakav je zapravo.

Noseći lik filma je Fonza kao arhetip slobodnog čoveka u svakom smislu reči. Pričajući o njegovom sve samo ne običnom životu, film govori o osnovnoj potrebi svakog bića za slobodom, i motociklu kao simbolu slobode.

Blic

Pročitajte i...