Film

Film po knjizi „Konstantinovo raskršće“

Film po knjizi Istorijski roman našeg urednika Dejana Stojiljkovića o nacističkoj potrazi za mačem cara Konstantina, potkraj Drugog svetskog rata u Nišu, uskoro će biti pretočen u visokobudžetni igrani film. Knjigu snimanja već je uradila kuća „Drina film“ iz Beograda, a kako je za naš list potvrdio lično Stojiljković, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, film će premijerno biti predstavljen na „Filmskim susretima“ u Nišu 2012. godine.

Knjiga „Konstantinovo raskršće“ je 2009. godine dobila nagrade „Svetosavski pečat“ i „Miloš Crnjanski“, a našla se i u najužem izboru za NIN-ov roman godine. Film će, kako ekskluzivno saznajemo, snimati niška produkcijska kuća u sastavu grupacije „Master sekjuriti“ iz Niša.

– Knjiga snimanja je urađena vrlo profesionalno i predstavlja prvi ozbiljan korak ka realizaciji filma. Sledeći korak će biti detaljan scenario. Idealno bi bilo da se do Nove godine uradi pretprodukcija, a da snimanje počne na proleće. Naručili smo i jedan preliminarni plakat od autora koji bi uskoro trebalo da počne da crta stripove za „Marvel“. Imamo usmeno obećanje gradonačelnika Niša Miloša Simonovića da će grad stati iza ovog projekta, što je posebno važno – kaže Stojiljković kome je knjigu snimanja preksinoć svečano uručio Dragan Milošević, vlasnik firme „Master sekjuriti“ i predsednik odbora za izgradnju krsta i kompleksa posvećenog caru Konstantinu u Nišu.

Stojiljković kaže da će se veliki deo filma snimati u Nišu i da će barem polovina glumačke ekipe morati da bude iz Niša, što će dati autentičnost filmu, ali i smanjiti troškove.

– Lik Svetoslava Petrovića Nišavca mora da tumači neki glumac iz Niša. Voleo bih i da vidim, recimo, Tanasija Uzunovića, ne u ulozi Nemca, već nekog autentičnog Nišlije. Od beogradskih glumaca neka uloga bi bila sigurno za Tiku Stanića, idealan lik za komunističkog vođu bio bi Vuk Kostić. Njega sam imao u glavi dok sam pisao knjigu. Idealan za ulogu Konstantina bi bio škotski glumac Kevin Mekid, koji se pojavljuje u serijalu „Rim“, jer izuzetno liči na Konstantina. Ali o glumcima će se odlučivati naknadno na drugom mestu, ovo je samo neki moj izbor kao pisca – kaže Stojiljković.

Film će imati dosta specijalnih efekata i animacija. Ukoliko budžet dozvoli, u filmu će se naći i neke scene kojih nema u knjizi a koje je Stojiljković imao kao nacrt prilikom pisanja romana.

– Pokušaćemo da dočaramo susret Fridriha Barbarose i Stefana Nemanje i dve vojske koje su predvodili u Pantelejskoj crkvi u Nišu, kao i Konstantina Velikog u antičkom Naisusu. To do sada nije viđeno na filmu. U filmu će se govoriti na više jezika – srpskom, nemačkom, latinskom… Film će biti vizuelno bogat, tako da će moći da se prikazuje rame uz rame sa inostranom produkcijom na međunarodnim festivalima.

Tajnoviti mač

Vlasnik „Master sekjuritija“ Dragan Milošević kaže da je ideja da film bude deo promocije centralne proslave Milanskog edikta, koja će biti u Nišu, i da je projekat dobio podršku šire zajednice.
– Kao i u romanu, radnja filma se dešava u Nišu pred kraj Drugog svetskog rata, gde su nacisti na tragu najveće tajne Konstantina Velikog – mača koji je napravljen od klina kojima je Isus Hrist bio prikovan za krst.

Izvor: Blic
Autor: Branko Janačković