Magazin

Festival srpskog filma fantastike

e-pigsNovo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF), najstarije žanrovske filmske svetkovine u Srbiji, biće održano od 13. do 16. oktobra 2011. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Pošto je FSFF prošlu godinu pauzirao, ovogodišnje izdanje će istovremeno biti peto i šesto, to jest nosiće oznaku „dvobroj 5/6“.

FSFF pod sloganom „Od sumrka do svitanja“ prvi put nastupa u dve institucije, a kao ključne novine uvodi – takmičarski program za najbolji srpski film fantastike, i nagradu „Koskar“, koja će biti dodeljivana u kategorijama (1) najbolji film, (2) najbolja priča, (3) najbolji specijalni efekti, (4) specijalna nagrada međunarodnog žirija i (5) nagrada publike. Izgled nagrade „Koskar“ osmislili su Stevan Aleksić i Nina Vujasin.

Žiri čine režiser Mladen Đorđević (Srbija), pisac i izdavač Goran Skrobonja i majstor za 3D efekte i animaciju Bogdan Lazar (Rumunija). Bogdan Lazar, vlasnik Golem studija – najvećeg studija za 3D animaciju u Rumuniji – specijalni je gost Festivala.

Takmičarski program će se odvijati u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), a u revijalnom programu, na festivalskom otvaranju 13. oktobra premijerno će biti prikazan akcioni horor film Last Drop u režiji Miroslava Lakobrije, srpskog majstora za specijalne efekte (Zona mrtvih, Srpski film, Život i smrt porno bande, Neprijatelj). Ovo ambiciozno ostvarenje sa Stevanom Aleksićem, Draškom Anđićem i Marijom Stojiljković u glavnim ulogama, prikazuje sukob srednjevekovnih vitezova i vampira. Snimano je u miljeu Petrovaradinske tvrđave i u napuštenom dvorcu porodice Špicer u Beočinu, u produkciji Dušana Bulića i Miroslava Lakobrije a u izvršnoj produkciji Aleksandre Kostić. Na premijeri će moći će da se vide makete, kostimi, minijature i drugi rekviziti korišćeni u ovom filmu.

Srpsku premijeru, na zatvaranju FSFF 16. oktobra, imaće i E-Pigs, igrano-animirani SF-horor film u režiji Petra Pašića, snimljen po scenariju Dimitrija Vojnova u koprodukciji sa Slovenijom i francusko-nemačkom televizijom Arte.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke, u sklopu specijalnog programa „Pogled na region“, biće upriličena retrospektiva hrvatske filmske fantastike od SFRJ do danas, i posetioci će moći da vidi stare klasike kao što su Izbavitelj Krste Papića, Gosti iz galaksije Dušana Vukotića, Ritam zločina i Treći ključ Zorana Tadića ali i novija ostvarenja poput Živih i mrtvih Kristijana Milića (2007), The Show Must Go On Nevia Marasovića (2010) i Šume Summarum Ivana Gorana Viteza (2010).

U pratećem programu, u subotu 15. oktobra (sala Amerikana, 18 sati) biće održana tribina Vanzemaljska inteligencija: Oni uskoro dolaze na kojoj će govoriti Miroslav Kostić, a tokom koje će biti prikazani najuspeliji radovi sa FSFF konkursa za „video svedočanstvo o poseti NLO-a Srbiji“. Najbolji će biti ovenčan statuom koju je napravio Miroslav Lakobrija.

Tribina Fantastične tajne Beograda biće održana u petak 14. oktobra (sala Amerikana), i na njoj će Zoran Lj. Nikolić, poznat po knjizi Beograd ispod Beograda, govoriti o malo poznatim činjenicama iz istorije glavnog grada Srbije, ali i o svom istraživačkom radu, a takođe će predstaviti svoj roman sa elementima fantastike Grad tajni (2011), koji je u izdanju beogradske Lagune za kratko vreme doživeo treće izdanje.

Za programe u Domu omladine Beograda plaća se dnevna karta po ceni od 150 dinara. Za programe u Muzeju Jugoslovenske kinoteke plaća se karta od 100 dinara po filmu.

FSFF su osnovali Jovan Ristić i Miroslav Lakobrija. Festival se isprva održavao u sklopu konvencije ljubitelja fantastike BEOKON, ali je nastavio da postoji kao zasebna manifestacija. FSFF od marta 2006. godine putuje po gradovima ali i selima u Srbiji. Takođe je gostovao u zemljama bivše Jugoslavije – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a na svojoj stalnoj turneji imao je više od 30 stanica.

Pročitajte i...