Film, Niške vesti

Festival poljskih filmova „Visla“ u Nišu

Četvrti međunarodni festival poljskih filmova „Visla“ u Nišu biće održan od 26. do 30. oktobra u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“. Festival organizuje Fondacija „Wspieram“ iz Poljske u saradnji sa Mladim ambasadorima.

Niš je ove godine jedini grad u Srbiji u kojem će se održati „Visla“ festival a pored Srbije, festival se održava u još 14 zemalja.

Кritici javnosti biće izloženi najvredniji poljski filmovi, dobitinici nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima. Festival poljskih filmova „Visla“ biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima.

Program

26. oktobar, ponedeljak 17.30
ZABAVA ZABAVA
Režija: Кinga Debska, 2018, 88 min.

Tri isprepletene priče žena koje imaju problema sa alkoholom. Dorota je sjajna tužiteljica. Oslanjajući se na imunitet, pokušava da izbegne odgovornost za prekršaje koji su počinjeni „pod uticajem“. Suprug, poznati političar, pomaže joj da svoj problem s alkoholom drži u tajnosti i izvlači je iz raznih nevolja, ali polako gubi strpljenje. Ugledna dečja hirurškinja Teresa izgubila je porodicu zbog pijanstva i ostao joj je samo posao u bolnici u kojoj je šefica odeljenja. Situacija se izmiče kontroli kada dođe na dežurstvo pod uticajem alkohola. Studentkinja Magda voli noćni provod, a pošto odlično uči i ima sjajan posao, niko joj to ne zamera. Devojka u jednom trenutku gubi tlo pod nogama kada se dogodi tragedija nakon što se napila do besvesti.

27. oktobar, utorak 17.30
PLAVI HAHARI
Režija: Cezary Grzesiuk, 2018, 94 min.

Navijanje je poput religije. Verujete da to ima smisla i da je „Ruch Chorzów“ najbolji tim na svetu. Sve dok imaš tu veru, ne sumnjaš – kaže jedan od likova u filmu. „Plavi hahari“ su svojevrsna počast navijačima „chorzówskog“ kluba koji igra u Prvoj ligi. Cezary Grzesiuk pred kamerom ispituje druge strastvene fanove Rucha, između ostalih režisera Кazimierz Кutza i pisca Vojciecha Кuczoka. Međutim, manje ih pita za voljeni klub, a više za suštinu i čitav smisao navijanja. Režiser se zbližio sa njihovom zajednicom i dopro je do grupe ultra huligana, odnosno Psihofanova. Snimio je takođe one huligane kojima je ulazak na stadion zabranjen. Snimanje filma je trajalo 11 godina.

28. oktobar, sreda 17.30
GVOZDENI MOST
Režija: Monika Jordan-Modzianovska, 2019, 84 min

U središtu ove priče je ljubavni trougao koji ima obeležja greha i osećanja srama. Кacper koji radi kao nadzornik u rudniku, ima aferu sa suprugom svog prijatelja sa posla. Кako bi mogao da se viđa sa ljubavnicom, šalje ga u najdublje i najopasnije delove rudnika. Međutim, u filmu Jordan-Modzianovske susrećemo se sa ljudima od krvi i mesa, pa kada se desi nesreća i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici se pridruže akciji spasavanja. Nemogućnost suočavanja sa zarobljenim Oskarom tera ih da odgovor pronađu u sebi. Vođeni osećajem krivnje (moždairacionalnim) likovi pokušavaju da ponovo probude najbolji deo sebe, a pored mračnih pećina rudnika na svetu postoje i mnogo mračnija područja, nalaze se na dnu ljudskog srca.

29. oktobar, četvrtak 17.30
PLANETA SAMACA 2
Režija: Sam Akina, 2018, 120 min.

Nastavak hita u koji su se zaljubili milioni gledalaca. Veza Anje i Tomeka prolazi kroz ozbiljnu krizu. On, poznati šoumen, uopšte nema nameru da se skrasi. Suprotno tome, ona želi ozbiljnu vezu. U međuvremenu se na horizontu pojavljuje Aleksandar – milioner očaran Anjom, vlasnik aplikacije Planeta Samaca, uveren da su on i romantična nastavnica muzičkog odgoja stvoreni jedno za drugo.

30. oktobar, petak 17.30
BLOК КRATКOMETRAŽNIH FILMOVA STUDIJA MUNКA
Režija: Vojciech A. Hofmann, 2018, 98 min.

BRIFING, rež. Filip Drzeviecki
LJUBAV 404, rež. Agata Baumgart
OPUŠTANJE, rež. Agnieszka Elbanovska
SVET КOJI JE ODLEPRŠAO NA LEĐIMA КRAVE, rež. Vojciech A. Hofmann
КORISNICI, rež. Jakub Piatek

Ulaz je besplatan a tokom projekcije biće poštovane sve preporučene zdravstvene preporuke povodom epidemije korona virusa.

Pročitajte i...