Kulturna dešavanja

‘Falisfikatori“ u Vilinom Gradu

falsifikator6. marta u 20 časova premijerno će se prikazati film „Falsifikator“, a niškoj publici pokloniće se reditelj i scenarista Goran Marković i glumci Tihomir Stanić, Branka Katić i Sergej Trifunović.

Film „Falsifikator“ imaće 6. marta u 20 časova premijeru u bioskopu „Vilin Grad“. Niškoj publici pokloniće se filmska ekipa i to reditelj i scenarista Goran Marković, glumci Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović, Nataša Marković, Sergej Trifunović, Dušan Plavšić i Mihailo Stanić i kostimografkinja Ljiljana Petrović. „Falsifikator“ će zatvoriti ovogodišnji Fest, a na redovnom bioskopskom repertoaru naći će se od 7. marta.

Radnja filma „Falsifikator“ odigrava se krajem šezdesetih godina prošlog veka. To je vreme kraha ideala o pravednijem i poštenijem životu koje su studenti širom sveta istakli u velikoj pobuni 1968. godine i početak kraja jedne isto tako velike iluzije koja se zvala Jugoslavija.

Anđelko, koga glumi Tihomir Stanić, je direktor osnovne škole u malom bosanskom mestu Dubica. Veruje u Jugoslaviju i obožava njenog vođu Josipa Broza Tita. Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu: on je falsifikator, pravi lažne školske diplome. Ne čini to iz koristoljublja već zato što je ubeđeni filantrop.

Jednoga dana, Anđelko sused ga prijavljuje policiji. On je zato prinuđen da beži u veliki grad, gde živi ilegalno, kod jataka kojima je nekada napravio diplome. Ali jednoga dana Anđelko nabasa na svog školskog druga Sulju, koji je pripadnik Državne bezbednosti. Suljo hapsi Anđelka i ovaj završava u zatvoru.

Društvo u Anđelkovoj ćeliji je raznoliko: Crnogorac Veselin je politički zatvorenik, Miljenko je maloletni hrvatski ustaša, Enes je muslimanski fanatik, a Ljubinko je serijski ubica. Anđelko, kao najobrazovaniji, uzima stvar u svoje ruke i nastavlja sa svojim dobročinstvima.

Kada utvrdi da ima rak i da, povrh svega, doktor koji ga leči takođe ima jednu od njegovih lažnih diploma, Anđelko rešava da pre smrti završi svoju misiju dobročinitelja i nedužnog Miljenka spase smrtne kazne. Za to će mu se ukazati prilika kada ga puste iz zatvora. Odlazi na Bled i uspeva da nekako dopre do Tita. Izbezumljeno zbog propusta koje načinilo, obezbeđenje puca u Anđelka ali pogađa Tita koji ostaje na mestu mrtav.

Od tog trenutka počinje potpuno falsifikovanje svega postojećeg. Lažni Tito nastavlja da vlada Jugoslavijom a propaganda počinje da krivotvori istoriju. Ispostavlja se da ništa od događaja koji se protežu u duboku prošlost nije istina, da je sve sam falsifikat…

Pročitajte i...