Magazin

Facebook prijatelji koji kradu profile

facebook3Kompjuterski stručnjaci predstavili su novu tehniku pomoću koje je moguće ukrasti lične podatke korisnika Facebooka.

Ovi programi, koji su dobili ime Socialbots, imitiraju stvarne profile na Facebooku. Cena ovog softvera je 29 dolara, saopštio je BBC. U Facebooku kažu da je ovo istraživanje preuveličano i netično.

„Društveni bot“ je prepravljeni program iz bot mreža koje kriminalci koriste za slanje neželjene elektronske pošte. U tradicionalnoj bot mreži, kompjuteri koji su zaraženi virusom padaju pod uticaj kriminalaca i oni mogu da im izdaju komande, bez obzira na to gde se nalaze.

„Društveni bot“ razlikuje se po tome što se predstavlja kao stvarni Facebook korisnik. Softver tada preuzima kontrolu nad određenim profilom na mreži i odatle šalje poruke ili pozive da mu neko postane „prijatelj“.

Četiri istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija u Vankuveru, napravili su 102 „društvena bota“ u okviru svog eksperimenta i u period u od osam sedmica uz njihovu pomoć postali prijatelji sa 3.055 od 8.570 korisnika Facebooka kojima je poslat zahtev.

Naučnici su zaključili da verovatnoća prihvatanja „lažnog prijatelja“ raste sa povećanjem broja realnih prijatelja na Facebooka.

Da ne bi aktivirao automatski sistem zaštite na Facebooku, „društveni botovi“ šalju dnevno samo 25 zahteva za sklapanje prijateljstva.

Programi su tokom eksperimenta sa naloga stvarnih korisnika „ukrali“ 46.500 adresa elektronske pošte i 14.500 kućnih adresa.

Mondo

Pročitajte i...

Embrace +

Kako ne bi propustili važan email ili poruku na nekoj od društvenih mreža osmišljena je narukvica koja će vas svetlećim signalima obavestiti o tome. Embrace + povezana je Bluetooth-om sa iPhone ili Android uređajima i može se programirati da svetli u raznim bojama.

Detaljnije