Nišville Jazz Festival 2012

Eyot na zatvaranju Nišvilla

eyotGrupa Eyot iz Niša, po mnogima najuspešniji i najoriginalniji srpski fusion jazz sastav tokom poslednje decenije, dobila je čast da svojim nastupom u nedelju, 19. avgusta zatvori ovogodišnji Nišville jazz festival.

Prvi značajniji nastup kvartet Eyot koji čine klavirista i kompozitor Dejan Ilijić, basista Marko Stojiljković, bubnjar Miloš Vojvodić i gitarista Slađan Milenović imali su u sklopu konkursa „Umbria Jazz – Balkanic Windows“ (Beograd, proleće -2009), gde su u konkurenciji 28 sastava sa celog Balkana ušli u finale, odnosno izabrani u top tri. Iste godine, u avgustu, dobili su priliku da se predstave u glavnom program Nišville jazz festivala – i taj nastup je ocenjen kao jedno od najprijatnijih iznenađenja festivala.

Video snimak poslednje kompozicije sa tog nastupa „It’s Time To Go Home“ izabran je septembra iste godine za Daily featured video (neka vrsta „hita dana“) na poznatom sajtu „All About Jazz“. Već iste jeseni dobijaju poziv za učešće na Jazz Festivalu u Dubaiju. U medjuvremenu, grupa je objavila album koji je odmah svrstan u najbolja srpska jazz izdanja, a osim nastupa na solističkom koncertima i festivalima širom Srbije, svirali su i na džez festivalima u Parizu, Vićenci, Bugarskoj (Sofija i Bansko), Rusiji, a kao pobednici konkursa najpoznatijeg sajma muzike nastupili su i na MIDEM-u u Kanu, kao i u pratećim umetničkim programima upravo završene Olimpijade u Londonu.

Upravo su se vratili iz Nemačke gde su snimili drugi album. Njihov nastup na Nišvillu je – simboličan povratak na mesto prvog uspeha i zaokruživanje prve faze rada – u očekivanju još veće internacionalne afirmacije (na jesen putuju na Daleki istok).

Pročitajte i...