Niške vesti

Elektronska čitaonica

elektronska-citaonicaNarodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu opremila je savremenu elektronsku čitaonicu, u kojoj korisnici mogu da pristupe bazi podataka fonda, internetu, i nesmetano rade na kompjuteru. Ćitaonica ima sedamnaest računara, koji su, potpuno bespaltno, dostupni korisnicima preko celog dana. Ovo je jedan od načina kako Narodna biblioteka privlači nove, naročito mladje korisnike.

Kako joj samo ime kaže, ova čitaonica nije više samo soba za čitanje. Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu, otvorila je savremeno opremljenu, elektronsku čitaonicu, kako bi omogućila korisnicima, da na brži i lakši način dodju do informacije ili knjige koja im je neophodna.

„Ovde korisnici mogu da pristupe našoj bazi podataka, internetu, da uče putem računara, potpuno besplatno.“, kaže direktor biblioteke Nebojša Vasić.“

„Naš cilj nije više da korisnici samo dodju, uzmu knjigu na čitanje, i onda je vrate, već da dobiju informaciju više, pristupe bilo kojoj bazi podata svuda u svetu“, kaže sistem inženjer u biblioteci, Aleksandra Adžić.

Direktor biblioteke kaže da nema krize za knjigu, jer se broj njihovih članova uvećava iz godine u godinu. I, ako su skeptici prognozirali odumiranje knjige, biblioteka to demantuje, jer iz godine u godinu beleži porast broja članova, i trenutno, na svim odeljenjima, od dečijeg do zavičajnog, ima preko 20.000 korisnika.

„Uveli smo mnoge pogodnosti, kako bi privukli što više korisnika, za starije od 65 godina, kao i za decu do sedme godine, sve usluge biblioteke su besplatne“, kaže direktor Nebojša Vasić.

Elektronska čitaonica zvanično, simbolično, počinje da radi na Svetog Savu. Ovde će istovremeno moći da radi sedamnaestroro ljudi, i, uz korišćenje slušalica, moguć je rad i sa svim audio i video materijalima.

RTV 5

Pročitajte i...