Niške vesti

Elektrana iz deponije

DeponijaGrad Niš i Kompanija „Amest“ iz Italije, potpisali su ugovor za eksploataciju metana iz gradske deponije što bi se koristilo za proizvodnju električne energije. Prema preliminarnoj računici gradnja elektrane će koštati između 600.000 i milion evra. Time će ne samo eliminisati potencijalne i velike opasnosti od eksplozije na sadašnjoj deponiji Bubanj pored Niša, već će se nedaleko odatle sagraditi i elektrana.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović koji je potpisao ugovor sa predsednikom italijanske kompanije Felipeom Skočimarom posebno ističe da će se radi o velikom gasifikatoru za preradnu otpadnih gasova, a da će to otvoriti i nova radna mesta.

„Pored toga od otpadnih gasova u gasifikatoru će se proizvoditi struja koju ćemo isporučivati Elektroprivredi Srbije i od toga prihodovati, a nadasve građanima Niša biće obezbeđena mnogo zdravija životna sredina nego do sada“ , kaže Miloš Simonović.

Felipe Skočivari najavio je da njegova kompanija planira da se postrojenje za eksploataciju metana iz deponije pored Niša sagradi najviše za godinu dana i da odmah potom počne proizvodnja prvih kilovata „zelene“ struje.

„Amest“ je državna kompanija iz najbogatije italijanske regije Veneto, odakle je u Niš već stigao „Beneton“, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača u tekstilnoj industriji. ‘Kompaniju su osnovali gradovi Venecija, Peruđa i Vićenca, a Italijani su stigli u Niš u sklopu konkretne realizacije međudržavnog sporazuma Italije i Srbije o zajedničkom delovanju u oblasti zaštite životne i radne sredine.

B92

Pročitajte i...