Promocije, sajmovi, festivali

Ekopolis fest

ekopilis fest EKOLOGIJA I ARHEOLOGIJA – TEMA MEĐUNARODNE SMOTRE

Sedma međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma-«Ekopolis fest 2010» biće otvorena (5.juna u 19 sati) u Gradskoj kuci u Nišu povodom 5.juna-Svetskog dana zaštite životne sredine i Gradske slave Niša. Ova jedinstvena manifestacija, koja je već postala tradicija, održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Niša, Gradske opštine Palilula i podršku SKC-a Niš i Narodnog muzeja u Beogradu a organizator je medijska ekološka mreža „EKOpolis“.

Dragan Vidojković, umetnički direktor Smotre istakao je da će na 7.EKOPOLISfestu u Nišu, od 5.do 11.juna biti prikazano 29 filmova, 14. ekoloških i 15 arheoloških iz 6 zemalja – Belgije (1), Italije (3), Nemačke (3), Srbije (4), Francuske (3),Grčke(1). Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije, zaštićena prirodna dobra da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima kulture i prirode. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima i ekološkim kampanjama i aktivnostima kod nas i u svetu. Posebno se to odnosi na svetsku ekološku kampanju «Očistimo svet-Clean up the Worl»» koju promoviše EKOpolis mreža i nacionalnu akciju «Očistimo Srbiju-Veliko spremanje Srbije» koja se upravo ovog vikenda ostvaruje.

Na programu prve večeri Smotre su „Etrurski ratnici“, Alena Badela iz Italije, film Elefterna. Traganje za izgubljenom stvarnošću, iz Grčke, Dolina zlatnih šlemova, autora Nela Tot i Saša Ljubojević iz Srbije, Sledi serijal: Moj grad-EKOpolis; EKO Karavan-Očistimo Srbiju, kao i izbor ekoloških tv spotova koji se koriste u promociji ekoloških kampanja, posebno „Očistimo Srbiju“ i „Clean up the World-Očistimo svet“,

Od ponedeljka 7.juna, Smotra se nastavlja projekcijom filmova francuskih, nemačkih, italijanskih, belgijskih i srpskih autora dokumentarnog filma u Sali SKC na Pravnom fakultetu, sa početkom od 19 sati. Svi filmovi su titlovani a ulaz je slobodan.

Organizator «EKOPOLISfesta» je medijska mreza EKOPOLIS koja je redovni promoter ove jedinstvene smotre od 2003. godine, kada je u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, Narodnim muzejom, Zavodom za zaštitu prirode,Turističkom organizacijom, Domom omladine, prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Grad Niš je jedan od retkih gradova u regionu čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti ekologije i održivog razvoja, arheologije, turizma i srodnih naučnih disciplina.