Niške vesti

EHF: rekonstruisana hala Čair ispunjava uslove

hala Čair Rekonstruisana niška hala ispuniće uslove za odigravanje utakmica Evropskog rukometnog prvenstva 2012. godine, piše između ostalog u izveštaju koji je Evropska rukometna federacija dostavila gradskim vlastima Niša, u koji su Južne vesti imale uvid.

Ipak, EHF napominje da će predložena rekonstrukcija ispuniti samo minimum uslova, odnosno da mora biti realizovano sve što je i planirano.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, kaže da je uveren da će svi planovi biti ostvareni i da će utakmice Evropskog prvenstva biti igrane i u Nišu.
– Mi smo sada i praktično dobili zeleno svetlo za organizaciju Evropskog prvenstva i 25. novembra kada bude potpisan ugovor između Rukometnog saveza Srbije i EHF-a, Niš će biti na spisku gradova domaćina i to je definitivno – izjavio je za Južne vesti Simonović.

Radovi na rekonstrukciji hale započeti su krajem septembra a krajnji rok za završetak svih građevinskih radova je 15. septemba 2011. godine. Iz EHF je najavljeno da će njihova inspekcija vršiti periodične kontrole.

Mesec dana kasnije iz Rukometnog saveza Srbije je saopšteno da Niš neće biti domaćin takmičenja jer nije izgradio novu halu, što je gradsko rukovodstvo demantovalo navodeći da nova hala nije ni bila uslov, odnosno da će hala Čair biti kompleno rekonstruisana i da će ispunjavati sve uslove EHF.

Šta su nedostaci?

Trenutno, hala Čair ne ispunjava minimum uslova jer je površina terena 24 puta 44 metara, a da bi se proširile dimenzije potrebno je da se uklone zidovi sa strane i balkon u sva četiri ugla hale. Proširenje prostora uključuje i vazdušni prostor iznad terena jer je potrebno 8 metara visine i 26 metara širine za zaštitnu mrežu. Mora se obezbediti i ispravno postavljanje reklama na terenu.

U izveštaju stoji i da je potrebno da se obezbedi prostor za tri TV studija, objekat za medije i pres radnu oblast, a loža za novinare mora da sadži oko 70 mesta. Takođe, treba obezbediti i 20 mesta za komentatore i napraviti fleš i miks zonu, VIP lože i salon za oko 90 osoba.

U hali Čair je potrebno postaviti novu rasvetu i pravilno osvetljenje, a moraju se obnoviti svlačionice za ekipe i sudije, kao i sanitarni objekti.

Takođe, u izveštaju se navodi i da je potrebno da se uvede grejanje i ventilacija, ali i da se okreči, obnovi fasada, obezbedi rezervni generator i da se poprave instalacije

Alternativna rešenja

Rukometni savez Srbije mora do 24. novembra da dostavi EHF-u svu dokumentaciju u vezi alternativnih rešenja, Zrenjanina, Smedereva i Inđije. Od tog dana, svake druge nedelje će se slati redovni izveštaji EHF-u, a Evropska federacija će proveravati napredak radova svakih 6 do 8 nedelja.

Delegacija EHF-a je ocenila da samo Beogradska arena i hala Milenijum u Vršcu odgovaraju uslovima za odigravanje takmičenja. Takođe se navodi da od septembra 2009. godine izgradnja arene Car Konstantin u Nišu i rekonstrukcija Pionira u Beogradu i Spensa u Novom Sadu nisu ni započeti.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...