Stripologija

Družina Dardaneli

Poljubac leptirice

Strip album „Družina Dardaneli“, avanturističko-špijunska priča s kraja 19. veka čiji su protagonisti poznati književni i istorijski junaci je nedavno promovisan kao novi projekat – serijal beogradskog izdavača System comics.

Strip je do sada imao promocije pred više stotina ljudi u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru i Domu Omladine, dok je u Srećnoj galeriji SKC-a priređena takođe izuzetno posećena izložba originalnih tabli iz stripa koja traje od 15-29. marta 2011. godine.

Strip se može naći u knjižarama širom Srbije, kao i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u perspektivi su promocije u drugim većim gradovima u našoj zemlji.

Radnja „Družine Dardaneli“ je smeštena u Srbiju, u alternativnu istoriju u kojoj se formira grupa tajnih agenata među kojima su vampir Sava Savanović, Koštana, Hajduk Stanko, Vukašin Katić, grof Vronski, Karađoz iz „Proklete Avlije“, i jazavac iz pripovetke „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića. Nihov zadatak je spreče planove austrougarske i nemačke ekipe u kojoj su Old Šeterhend, Jozef K., Dobri vojnik Švejk, a neočekivanu pomoć će im pružiti i Dama s kamelijama, kao i Pop Ćira i Pop Spira.

Strip inače nosi ime po čuvenoj kafani „Dardaneli“, u kojoj su se okupljali pisci u to doba a to je i mesto u kojem će nastati i naslovna družina.

Scenarista Pavle Zelić (farmaceut, pisac i kritičar, autor zbirke priča „Poslednja velika avantura“, Matica srpska 2009.) i crtač Dragan Paunović (slikar i dobitnik nagrade Salona stripa SKC-a za najbolji crtež 2008.) u svom debitantskom albumu koriste najčuvenije likove iz klasika srpske, nemačke, francuske, ruske i češke književnosti koji su postojali ili su mogli postojati u ovoj epohi. Konačno, u stripu se oživljava svet iz snova arhitektonskih i tehnoloških vizionara ali i svet noćnih mora inspirisanih mitovima i legendama.

Više informacija na sajtu Sysetm Comics

Pročitajte i...