Niške vesti

Drugo izdanje romana

duge-noci2Nepunih nedelju dana nakon objavljivanja novog romana Dejana Stojiljkovića „Duge noći i crne zastave“ 15. marta 2012. godine ova knjiga je doživela svoje drugo izdanje koje se u Laguninim knjižarama pojavilo u utorak, 20 marta.

Nezapamćeno interesovanje čitalaca za jednu knjigu domaćeg pisca bilo je već očigledno i na dan objavljivanja kada je Dejan Stojiljković potpisivao knjigu u Laguninom klubu čitalaca u Nišu gde se čekalo u redu na piščevu posvetu. Svemu tome doprinela je i veoma dobro osmišljena marketinška kampanja koju je organizovao izdavač a koja je, između ostalog, podrazumevala i ekskluzivni video trejler kao i sajt posvećen romanu na adresi www.dugenociicrnezastave.rs. U najavi je je i posebno, ćirilično izdanje knjige koje će sadržati i poklon disk sa muzikom koju je uradio Saša Trajković.
„Očekivao sam interesovanje, ali ne baš ovoliko.“, izjavio je povodom izlaska drugog izdanja Dejan Stojiljković. „Moj prethodni roman „Konstantinovo raskršće“ doživeo je veliki uspeh i kod čitalaca i kod kritike pa je bilo nekako logično da publika dobro dočeka moju novu knjigu, a i Laguna se zaista svojski potrudila oko marketinga dokazavši sa pravom zašto je lider među regionalnim izdavačima.

Međutim, ovakav razvoj događaja je prevazišao i najoptimističnije prognoze. Čitaoci, koji definitivno jesu onaj najbolji i najobjektivniji deo književne scene su me ponovo stavili i nezavidnu situaciju i na slatke muke, a to je šta i kako raditi kada je treća knjiga u pitanju? Jedino što mogu u ovom trenutku da obećam jeste nastavak „Dugih noći“, mislim da bih se tako najbolje odužio i zahvalio.“

Autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ junake svog novog romana – srednjovekovne velmože i vitezove kneza Lazara, Milana Toplicu, Ivana Kosančića, Miloša Obilića, Stevana Musića, kao i njihove turske savremenike i ljute protivnike sultana Murata, Bajazita, Ali-pašu i druge – oživeo je i prikazao u sasvim novom, drukčijem svetlu nego što smo dosad navikli.

Daleko od idealizovanih junaka narodnih pesama ili svedenih likova iz istorijskih svedočanstava, Stojiljkovićevi srednjovekovni srpski plemići i turski velikaši pred očima čitalaca pretvaraju se u ljude od krvi i mesa, u gorostasne i nemilosrdne srednjovekovne figure sa manama i strahovima, sumnjama i snovima, usponima i padovima. Dramatična potraga za kivotom kneza Lazara, opis prilika na srpskim dvorovima i pripremanje otpora turskoj najezdi prepliću se sa događajima i raspoloženjima koji vladaju u osmanlijskom taboru, spletkama i ambicijama Muratovih sinova, derviša i vojskovođa, ispredajući tako uzbudljivu priču koja se čita bez daha..

Naručite knjigu “Duge noći i crne zastave“

Pročitajte i...