Sport

DRAGIŠA STANKOVIĆ – Čelik

Dragiša Stanković Čelik rođen je 5. novembra 1939 godine u Vlasotincu tadašljoj državi Kraljevini Jugoslaviji. Još kao dečak voleo je da se tuče i ispoljavao je talenat za borilačke veštine.

Vrlo mlad je došao u Niš da se školuje što je tada retko ko mogao ali on je imao velike predispozicije zato što je njegov otac desetak godina bio predsednik Jablaničkog kasnije i Nišavskog sreza kao i veliki prijatelj Svetozara Vukomanovića Tempa, a posle toga i uspešan privatnik koji je imao oko 20 svojih prodavnica. Krojačnica, prodavnica za prodaju robe, nekoliko frizeraja ali i juvelirnicu, radionicu, nekoliko kafana i sve ukupno više od 100 radnika.

Po svom dolasku u Niš Dragiša je jednog dana gledao boks trening i shvatio da je to njegova budućnost. Sa 17 godina počeo je da trenira aktivno dok je već sledeće godine bio kapiten prvog tima i samostalno boksovao 7. meč sa nikim drugm no sa Ivanovićem dvostrukim prvakom države. Zapadna tribina stadiona Čair ugostila je oko 5000 ljudi koji su sa uzbuđenjem uzvikivali ime mladog Nišlije i u drugoj rundi Čelik je meč završio nokautom.

Čelik je osim po svojoj bokserskoj karijeri postigao mnogo ne zvaničnih uspeha,nikad nije bio prvak evrope niti sveta ,ali je tukao 4 prvaka evrope ,možemo reći i pet jer je Parlov nepravedno dobio meč, kao i čoveka koji je doneo zlato sa olimpijade. Takođe se pojavljivao u medijima kao kontroverzna ličnost kockar ali i jedan od najvećih srećnika u bivšoj Jugoslaviji (2 puta glavna premija u igri Loto i 14 puta za redom glavna premija na sportskoj prognozi zbog čega je kasnije i smanjen dobitni fond sportske prognoze) i oko koje su kružili mnogi tračevi poput poziva u masonsku ložu.

Bio je u kontaktu i družio se sa mnogim poznatim ličnostima tog doba. Glumcima, političarima, pevačima, otuđenim biznismenima poput Srbe Ilića, Živadina Krstića itd.. Takođe je kao jedan od najbližih prijatelj Ljube Zemunca nosio njegov sanduk na sahrani. Kasnije kada je prestao da se bavi boksom kratko vreme je držao restoran a nakon toga i lanac samlostalne trgovine kao i industriju za proizvodnju kafe koja je nosila njegovo ime.

Svoji patriotizam dokazao je 1999 godine kada se odrekao svoje penzije u korist države i poklonio vojsci srbije 30 tona kafe.

„Čelik“ ne bi to postigao bez svoje supruge Slobodanke dok mu starost ulepšavaju unuci Petar i Dragiša.

9 sezona boksovao kao državni reprezentativac, pobedio je na mnogim bokserskim takmičenjima kako u državi tako i u Evropi i poneo značajne titule ,1961 je osvojio zlatni pojas a to se ponovilo i 1963 pored toga osvojio je i Kvarnersku rukavicu, 2 puta bio prvak Jugoslavije, bio je prvak Pariza i boksovao sa mnogim svetskim bokserima prve klase poput Zbinjeva Pjačikovskog, Rudigera Šmitkea i mnogih drugih.

Jedan od najzapamćenijih mečeva Dragiše-Čelika jeste meč sa evropskim prvakom iz Pule Mate Parlovom 1971 godine na letnjoj pozornici Niške tvrđave, to je po rečima mnogih bio veoma impozantan događaj koji je okupio oko 15.000 ljudi.

Iz borbe je kao pobednik izašao Parlov ali je kasnije i sam u mnogim intervjuima potvrdio da su navijači u pravu i da je u najmanju ruku trebalo da bude nerešeno da je Čelik boksovao bolje i odneo moralnu pobedu. Takođe ga je svrstao među tri njemu najteža protivnika, bio je to meč za pamćenje dva najbolja boksera velike Jugoslavije, jedan u cvetanju karijere a drugi pri kraju.

Čelik je tokom svoje karijere boksovao za dva tada ključna kluba u bivšoj Jugoslaviji, BK Radnički Niš i BK Partizan ali je sa partizanom imao samo ugovor i ni jedan meč kao njihov predstavnik, dok je za Radnički iz Niša boksovao od 1957 do 1972.

Dragiša-Čelik kao bokser amater ima oko 520 mečeva od kojih 512 pobede, 0 nerešena i 8 izgubljenih a većinu njih diskvalifikacijom (2 od Jakovljevića, jedan od Parlova i još 5 drugih….).

Kao profesionalac ima 20 mečeva u odnosu 20 pobeda, 0 izgubljenih i čak 19 nokauta. Veoma je zanimljivo to da je Dragiša većinu svojih mečeva završio nokautom, a da u 540 mečeva koliko ih je sve ukupno imao nikada nije nokautiran.

Foto: vlasotince.info

Pročitajte i...